Poljoprivrednicima osam milijuna eura zbog afričke svinjske kuge

Vlada je na posljednjoj sjednici, među ostalim, donijela nekoliko mjera za pomoć poljoprivrednicima uslijed širenja afričke svinjske kuge (ASK), u ukupnoj vrijednosti većoj od osam milijuna eura te za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda, vrijedne 17 milijuna eura.

Mjera potpore svinjogojstvu zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave ASK vrijedna je 7,5 milijuna eura, za pomoć lovoovlaštenicima na zaraženim područjima predviđeno je 800 tisuća eura, a za nabavu opreme i sredstava potrebnih za provođenje mjera suzbijanja bolesti ASK 650,9 tisuća eura s PDV-om.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković podsjetila je da je pojava ASK kod domaćih svinja u Hrvatskoj potvrđena 26. lipnja ove godine, a prvi slučaj kod divljih svinja potvrđen je također na području Vukovarsko-srijemske županije 5. srpnja.

Sukladno Zakonu o zdravlju životinja, određene su zone ograničenja koje obuhvaćaju zone zaštite, zone nadziranja te u slučaju divljih svinja zaražena područja. Ministarstvo poljoprivrede donosi rješenja o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja ASK uzimajući u obzir teritorijalni ustroj RH, a ovisno o razvoju epidemiološke situacije određuju se nove zone ograničenja i zaražena područja te ažuriraju postojeća.

Ublažavanje negativnih socioekonomskih posljedica ASK-a

U zonama ograničenja i zaraženom području, kazala je Vučković, provode se mjere koje su nužne i uključuju i eutanazije, odnosno usmrćivanja životinja. No, iako su te mjere nužne, imaju i socioekonomske posljedice koje je potrebno ublažiti te se predlaže donošenje zaključka kojim će se sanirati gubitak poljoprivrednim proizvođačima na gospodarstvima na kojima se usmrćuju svinje te im se ograničava daljnja gospodarska aktivnost u idućim mjesecima. Takva pomoć, kako je kazala, vrijedna je 7,5 milijuna eura, a sredstva su osigurana na pozicijama Ministarstva poljoprivrede.

Nadalje, kako bi se ublažili negativni gospodarski i socijalni učinci te financijski pomoglo lovoovlaštenicima na zaraženim područjima te kako bi im se pomoglo u aktivnom sudjelovanju u sprječavanju širenja ASK, Vlada je donijela zaključak kojim predviđa mjera nadoknade za odstrel svakog pojedinačnog grla divlje svinje u procijenjenom iznosu sredstava od 800 tisuća eura te mjera oslobođenja od obveze plaćanja preostalih 50 posto iznosa naknade za pravo lova, odnosno naknade za korištenje prava lova za lovnu godinu 2023/24. 

Vlada je također donijela odluku o izvanrednoj nabavi opreme i sredstava potrebnih za provođenje mjera suzbijanja pojave ASK. Odobrava se tako Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja – Ravnateljstvu za robne zalihe da provede žurnu izvanrednu nabavu opreme i sredstava potrebnih za provođenje mjera suzbijanja pojave afričke svinjske kuge, a nužno su potrebne u okolnostima izbijanja i širenja afričke svinjske kuge na području RH. 

Sredstva od procijenjenih 650,9 tisuća eura s PDV-om, kako je kazala Vučković, osigurava Ministarstvo poljoprivrede.

Za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda ukupno 17 milijuna eura

Vlada je u četvrtak donijela i Program potpore poljoprivrednim proizvođačima za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u 2023., vrijedan 10 milijuna eura.

Ministrica Vučković je kazala da je svrha programa ublažiti posljedice prirodnih nepogoda nastalih u 2023. na prinosu poljoprivrednih kultura te će se program provoditi kroz mjere izravne financijske potpore u obliku nadoknade poljoprivrednim proizvođačima sa štetom od nepogoda u cijeloj 2023., uključujući štete koje su nastale proteklih dana.

Potpora će se dodijeliti, kako je navela, u iznosu do 50 posto od ukupno prijavljene i potvrđene štete.

Vlada je također donijela zaključak o provedbi dodatnih mjera potpore ublažavanja i uklanjanja posljedica prirodnih nepogoda. Predviđeno je, naime, da Ministarstvo poljoprivrede provede dva natječaja.

Jedan se odnosi na obnovu poljoprivrednog potencijala kod poljoprivrednih gospodarstava kojima elementarna nepogoda nije samo umanjila prinose već im je trajno onemogućila rad. To su, kazala je Vučković, štete na trajnim nasadima i taj će natječaj biti vrijedan dva milijuna eura, dok će drugi natječaj biti vrijedan pet milijuna eura kojim bi se pomoglo poljoprivrednim proizvođačima u obavljanju preventivnih aktivnosti u svrhu nabavke opreme za jačanje otpornosti protiv klimatskih nepogoda.

Izvor fotografije: Freepik

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content