Pokrenuta kampanja ‘Zaustavite afričku svinjsku kugu’ u jugoistočnoj Europi

EFSA je započela opsežnu komunikacijsku kampanju podizanja svijesti kako bi pomogla u zaustavljanju širenja afričke svinjske kuge (ASK) u jugoistočnoj Europi.

Kampanja je usmjerena na zemlje koje je EFSA 2019. godine identificirala kao rizične, zbog njihove blizine zemljama u kojima je prisutna ASK. To su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija.

Cilj kampanje je podići svijest i razumijevanje o problematici vezanoj za ASK. Kampanja je namijenjena skupinama ljudi i pojedincima koji dolaze u kontakt s domaćim i divljim svinjama, poput uzgajivača svinja i lovaca ali i organizacijama poput veterinarskih organizacija, lovačkih udruga, poljoprivrednih udruženja, carinicima, graničnoj policiji, lokalnim vlastima, turističkim zajednicama, putnicima i slično.

EFSA-ina kampanja doprinijet će trenutnim aktivnostima Europske komisije i drugih međunarodnih organizacija  u iskorjenjivanju ove bolesti u Europi.

Što je afrička svinjska kuga?

Afrička svinjska kuga je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali je u mnogim državama prouzročio značajne ekonomske štete. S obzirom na to da trenutno ne postoji cjepivo za ASK, pojava bolesti zahtjeva usmrćivanje velikog broja svinja u pogođenim područjima.

Prepoznavanje, sprječavanje, prijavljivanje

S obzirom na razorne posljedice koje pojava ASK može imati, prepoznavanje, sprječavanje i prijavljivanje bolesti ključni su za kontroliranje epidemije.

EFSA je u sklopu kampanje pokrenula web stranicu na kojoj će objavljivati informativne materijale, a koja je dostupna i na hrvatskom jeziku: https://www.efsa.europa.eu/en/StopASF#/hr/

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content