Podizanje biosigurnosti i edukacije nezaobilazni u borbi protiv ASK-a

Čelnici 42 jedinice lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije te veterinarske i drugih stručnih službi na čelu s predstavnicima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) odazvali su se pozivu načelnika Stožera civilne zaštite OBŽ-a Mate Lukića na proširenu sjednice, čija je jedina točka dnevnog reda bila prevencija širenja afričke svinjske kuge na području ove županije koja osigurava čak 35 posto proizvodnje svinjskog mesa u Hrvatskoj i do sada nije zabilježila niti jedan slučaj pojave ove bolesti. Da tako i ostane, ubrzano se radi na povećanju biosigurnosti na svim svinjogojskim objektima te njihovoj prekategorizaciji u više kategorije koje jamče veću sigurnost od prodora bolesti. Osječko-baranjska županija predlaže i sufinanciranje troškova podizanja razine biosigurnosti iz sredstava županijske pričuve. – Pozivam načelnike i gradonačelnike da se uz Osječko-baranjsku županiju uključe u sufinanciranje podizanja razina biosigurnosti, odnosno nabavke dezinfekcijskih barijera kako bi potaknuli i poljoprivrednike koji imaju manji broj svinja i nalaze se u nižim kategorijama. Svjesni smo da 3. i 4. kategorija osiguravaju daleko veću razinu biosigurnosti i da se na prekategorizaciju čeka jer je zahtjeva sve više, no svaki dan može biti presudan. Mišljenja smo da upravo stoga njima treba pomoć županije, gradova i općina u sufinanciranju pripreme prekategorizacije – rekao je Mato Lukić.

Govoreći o aktivnostima HAPIH-a na preventivnim mjerama borbe u vidu informiranja poljoprivrednih proizvođača o najvažnijim pitanjima vezanim za ovu opasnu bolest, ravnateljica doc. dr. sc. Darja Sokolić je istaknula kako su stručnjaci HAPIH-a na 21 lokaciji u četiri županije proveli edukacije o sprječavanju širenja ASK i načinima podizanja razine biosigurnosti.

„Na edukacijama se razmjenjuju informacije o samoj bolesti, mjerama pomoći koje Ministarstvo i Vlada RH pripremaju vezano za aktualnu situaciju te informacije o prekategorizaciji. Edukacija je i dalje potrebna kako bi kvalitetna informacija došla do svakog pojedinog uzgajivača, stoga pozivam još jednom načelnike i gradonačelnike da nam se jave da i na njihovom području organiziramo edukacije jer najbolje poznajete svoje proizvođače i njihove potrebe“, rekla je ravnateljica Sokolić i dodala kako je HAPIH relevantan odgovoriti na sva pitanja budući da sudjeluje u radu nacionalnog kriznog stožera u borbi protiv širenja ASK-a.

Izvor foto: OBŽ

Izvor naslovne: Unsplash

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content