Počela Jesenska škola EFSA-e i HAPIH-a

Ovogodišnje, treće izdanje Jesenske škole Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), naslovne teme „Poticanje znanstvenika iz IPA zemalja da postanu procjenitelji rizika” održava se 12. i 13. listopada u Osijeku. 

Stručnjaci HAPIH-a i EFSA-e podijelili će svoja znanja i iskustva s dvadesetak polaznika škole iz šest pretpristupnih zemalja i zemalja kandidatkinja za članstvo u EU – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Ova, sad već možemo reći tradicionalna jesenska škola, rezultat je partnerske suradnje EFSA-e i HAPIH-a u okviru pretpristupnog programa EU 2019-2023 (IPA II) koji financira Europska komisija (EK). Domaćin, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, je integrirana članica EFSA-ine mreže znanstvene suradnje i EFSA kontakt točka u Hrvatskoj.

„Ovo je dugoročna inicijativa u okviru EFSA pristupnih programa i zahvalni smo HAPIH-u na velikoj podršci. Puno je toga za reći o našoj uspješnoj dosadašnjoj suradnji u okviru koje će evo stručnjaci HAPIH-a i ove godine podijeliti svoja znanja sa sudionicima škole, predstavnicima iz zapadnobalkanskih država“, rekao je uvodno pozdravljajući okupljene Drago Marojević, savjetnik za suradnju EFSA-e s državama članicama i pretpristupnim državama izražavajući zadovoljstvo što se nakon prošlogodišnjeg Covid-online izdanja sudionici ponovno okupljaiu, zahvalivši ujedno HAPIH-u na toplom gostoprimstvu. Najavio je nastavak ovog uspješnog programa u narednom razdoblju s pojačanim budžetom.

U ime ravnateljice HAPIH-a, dr. sc. Darja Sokolić, sudionike je pozdravila Andrea Gross Bošković iz Centra za sigurnost hrane, zamjenski član u Savjetodavnom vijeću EFSA-e, ističući kako je program pripremljen sa željom razmjene iskustava u procjeni rizika za što bolje razumijevanje i načina korištenja metodologija i same primjene podatka. 

„Vjerujemo da će se naši gosti vratiti u svoje organizacije s novim saznanjima u procjeni rizika sigurnosti hrane te da će razmjenom informacija a posebice kontakata napraviti još jedan značajan korak u umrežavanju, kako organizacija polaznika škole međusobno tako i povezivanja s EFSA-om“, rekla je Gross Bošković.

Tijekom dvodnevnog programa škole kroz teorijske i praktične primjere biti će riječi o prikupljanju podataka o prehrambenim navikama, zoonozama i kontaminantima u hrani, mikrobiološkoj i kemijskoj procjeni rizika, procjeni rizika vezano uz ostatke pesticida i genetski modificirane organizme (GMO) kao i komunikaciji rizika.

Svi sudionici Jesenske škole imaju prigodu sudjelovati i na konferenciji o novim tehnologijama u agraru, poglavito digitalizaciji poljoprivrede, Agro.Rocks 2022, koju  povodom Svjetskog dana hrane organiziraju Informacijski sustav u poljoprivredi Agroklub i Društvo agrarnih novinara Hrvatske uz podršku Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i  Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content