Otvoreno podnošenje zahtjeva za Potporu za nadoknadu gubitka prihoda za svinje većih završnih težina otpremljene na klanje iz objekata u zoni ograničenja

Pozivamo korisnike da od 3. siječnja do 23. siječnja 2024. godine podnesu zahtjev za Potporu za nadoknadu gubitka prihoda za svinje većih završnih težina otpremljene na klanje iz objekata u zoni ograničenja u razdoblju od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2023. godine, objavilo je Ministarstva poljoprivrede.

Prihvatljivi korisnici potpore su mikro, mala i srednja poduzeća definirana člankom 2. Priloga 1. Uredbe o poljoprivrednom izuzeću koja drže rasplodne svinje. Svi korisnici moraju ispunjavati sljedeće uvjete:
a) upis u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava,
b) upis u Registar objekata (farmi),
c) objekti u kojima drže svinje nalaze se u zoni primjene naređenih mjera
d) isporučili su, s farmi upisanih u JRDŽ na klanje u klaonice određene za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge, grla svinja koja su u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja najmanje utvrđene klaoničke mase toplog trupa od 115 kg i pripadaju u kategoriju T1 ili T2.

Za potporu su prihvatljiva grla tovnih svinja koja su:

  • isporučena s farmi u zoni ograničenja upisanih u JRDŽ na klanje u odobrene objekte za klanje papkara određene za umanjene rizika od afričke svinjske kuge u razdoblju od 1.10.2023. do 31.12.2023. godine,
  • imaju evidentirano izlučenje u JRDŽ-u na klanje i
  • u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja najmanje utvrđene mase toplog trupa od 115 kg i pripadaju u kategoriju T1 ili T2.

Za potporu je prihvatljivo do 500 grla tovnih svinja po korisniku.

Iznos potpore ne može premašiti 100% prihvatljivog troška i ne može biti veći od 2,15 eur/kg težine živih svinja.

Zahtjev za potporu se popunjava putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) izravno ili u podružnicama APPRRR-a.

Po popunjavanju Zahtjeva putem AGRONET-a podnositelj je dužan dostaviti potpisanu/ovjerenu Izjavu (koju morate preuzeti na linku iznad teksta) preporučenom pošiljkom ili osobno na adresu: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, s naznakom: „Program državne potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge“.

Izjavu i detalje o potpori možete pronaći ovdje.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content