Održano četvrto izdanje Jesenske škole EFSA-e i HAPIH-a

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) je protekla tri dana bila domaćin Jesenske škole koja je po četvrti puta organizirana u suradnji s Europskom agencijom za sigurnost hrane (EFSA) u okviru  pretpristupnog programa EU 2023-2026 (IPA III) koji financira Europska komisija (EK).

Škola pod nazivom „Jačanje kapaciteta IPA zemalja u području procjene rizika i komunikacije o riziku“  održana je od 7. do 9. studenog 2023. godine u Osijeku za dvadesetak sudionika iz pretpristupnih zemalja za članstvo u Europskoj uniji: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije. 

„Zadovoljstvo nam je da smo i ove godine nastavili suradnju s EFSA-om u okviru IPA programa. Jesenska škola je odličan model za razmjenu znanja i iskustava među sudionicima, stvaranje novih kontakata, umrežavanje stručnjaka te njihovih institucija i EFSA-e“, rekla je u pozdravnom govoruravnateljica HAPIH-adoc. dr. sc. Darja Sokolić.

Stručnjaci HAPIH-a, EFSA-e i uvaženih domaćih i međunarodnih institucija prenijeli su sudionicima škole, kroz teorijske i praktične primjere, znanje i iskustvo o sustavu sigurnosti hrane u EU s naglaskom na OneHealth pristup, prikupljanje podataka potrebnih za procjenu rizika, kemijsku procjenu rizika, kontaminante u tlu i njihovom utjecaju na sigurnost hrane te komunikaciji o riziku.

„Zadovoljstvo nam je što smo i ove godine osigurali financijska sredstva za ovaj format edukacije stručnjaka iz pretpristupnih zemalja. Iskustva dosadašnjih sudionika su vrlo dobra, pogotovo jer na licu mjesta mogu dobiti odgovore na konkretna pitanja, a kao posebno korisnu vide mogućnost uspostavljanja suradnje. Zahvaljujemo se HAPIH-u koji je već četvrti put domaćin i suorganizator Jesenske škole i čiji stručnjaci rado dijele svoja iskustva i znanja iz područja sigurnosti hrane“, istaknula je koordinatorica EFSA Pretpristupnog programa, Sanja Illeva.

HAPIH je integrirani član EFSA-ine mreže za znanstvenu suradnju i kontakt točka EFSA-e na nacionalnoj razini. U okviru pretpristupnog programa 2023 -2026. koji financira Europska komisija (EC) u okviru IPA III instrumenta, EFSA planira niz edukacija čiji je cilj promicanje razumijevanja rada EFSA-e i funkcioniranja europskog sustava sigurnosti hrane s naglaskom na procjenu rizika, te stvaranje mehanizama za razmjenu informacija između pretpristupnih zemalja, država članica EU-a i EFSA-e. 

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content