Održani sastanci Ministarstva poljoprivrede na temu afričke svinjske kuge

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Mladenom Pavićem i ravnateljicom Uprave veterinarstva i sigurnosti hrane Tatjanom Karačić u utorak 1. kolovoza 2023. godine održala sastanak s predstavnicima Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske u Ministarstvu poljoprivrede na temu aktualnog stanja s afričkom svinjskom kugom.

Ravnateljica Karačić izvijestila je sve sudionike sastanka o trenutnom stanju s afričkom svinjskom kugom, hitnim mjerama kontrole, mjerama za suzbijanje, objektima u poslovanju s hranom određeni za klanje i preradu i programima potpore za svinjogojce.

Tijekom sastanka predstavnici Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja pozdravili su mjere koje donosi Ministarstvo poljoprivrede i izvijestili sve prisutne o poteškoćama na terenu te predložili da otkup svinja započne što prije kao i da se što prije krene s isplatama.

Ministrica Vučković naglasila je otvorenost i spremnost na komunikaciju i pomoć svim pogođenim svinjogojcima, zahvalila na prijedlozima te istaknula kako će se u narednim danima isti razmotriti.

„Ministarstvo poljoprivrede učinit će sve da se proizvođačima adekvatno pomogne, a pri tome će nadoknade biti po tržišnim cijenama, da se matični fondovi što prije obnove, a bolest što prije okonča“, kazala je ministrica Vučković.

Na istu temu, a na inicijativu župana Sisačko-moslavačke županije Ivana Celjaka, ministrica Marija Vučković sa suradnicima održala je sastanak i u Sisku s predstavnicima jedinica lokalne samouprave.

Predstavnicima jedinica lokalne samouprave s područja Sisačko-moslavačke županije također je prezentirana trenutna situacija s afričkom svinjskom kugom.

Ministrica Vučković rekla je kako je Ministarstvo već nekoliko godina itekako svjesno opasnosti s obzirom na situaciju u Europskoj uniji zbog čega su i prije pojave afričke svinjske kuge u Hrvatskoj odrađene brojne aktivnosti kako bi sustav bio spremniji.

“To je bolest koja se jako brzo širi, ali nema javnozdravstvene efekte u smislu da može štetiti ljudskom zdravlju. Učinit ćemo sve da bolest suzbijemo u što kraćem roku. Zato donosimo mjere, dopunjujemo Naredbu s novim mjerama kao i Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja upravo s ciljem kako bi što prije suzbili zarazu“, rekla je ministrica Vučković.

Ravnateljica Karačić rekla je kako je Sisačko-moslavačka županija proglašena zaraženom zonom u kojoj je zabranjeno premještanje držanih svinja i od njih dobivenih proizvoda iz zaražene zone u druge države članice i u treće zemlje.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content