Održana sjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge

Ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane i predsjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge Tatjana Karačić i državni tajnik Mladen Pavić sa suradnicima u petak 1. rujna 2023. godine održali su u Otoku sjednicu Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge na temu daljnjih aktivnosti i mjera u svrhu suzbijanja širenja ove bolesti, a drugom dijelu sastanka pridružila se i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

„Činimo apsolutno sve da osiguramo opstojnost svinjogojstva u Hrvatskoj, promptno smo reagirali i poštujući savjete struke nastavljamo s provedbom brojnih aktivnosti definiranih Naredbom. Također, mi smo već proteklog tjedna započeli s isplatama prvog programa potpore, drugi program je na odobrenju u Europskoj komisiji, dok će već sljedećeg tjedna u javnosti biti nacrt trećeg programa koji se odnosi na nadoknadu dijela izgubljenog očekivanog prihoda ili pomoći za neku drugu vrstu proizvodnje dok ne bude moguća svinjogojska. Razmišljamo i o dodatnim mjerama pomoći drugim uključenim dionicima. Osim nadležnim službama i uključenim tijelima uprave, zahvaljujem svim posjednicima na radu i strpljenju“, izjavila je ministrica Vučković zaključivši kako su jedino jamstvo da se proizvodnja održi i stanje vrati na staro visoke biosigurnosne mjere.

„Danas smo dogovorili dodatne aktivnosti kako bismo usporili i suzbili širenje afričke svinjske kuge te angažman i nastavak razgovora s jedinicama lokalne samouprave u odnosu na aktivnosti vezane uz zbrinjavanje nusproizvoda. Nastavljamo intenzivno sve aktivnosti u skladu s našim Akcijskom planu te novom Naredbom je jučer stupila na snagu. U ovom trenutku obiđeno je nešto više od 7 tisuća gospodarstava na ovom području; u tijeku su i njihove rekategorizacije te se u tom smislu provode dodatni pregledi kako bi se utvrdila razina biosigurnosti“, kazala je danas u Otoku predsjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge i ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Karačić.

Više na poveznici.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content