Održana prva sjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane i predsjednicom Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge Tatjanom Karačić u petak 30. lipnja 2023. godine u Županji sudjelovala na prvoj sjednici Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge na temu analiza dosad poduzetih mjera i procjena rizika u odnosu na epidemiološko stanje kao i poduzimanja daljnjih mjera i aktivnosti vezanih za borbu protiv širenja afričke svinjske kuge. Osim osnivanja Nacionalnog kriznog stožera osnovan je i Lokalni krizni stožer za područje Vukovarsko-srijemske županije čija je zadaća koordiniranje kontrole i suzbijanja afričke svinjske kuge na lokalnoj razini. 

„Na osam gospodarstava na kojima je utvrđena pojava afričke svinjske kuge eutanazirano je ukupno 236 svinja, a prema posljednjim informacijama sumnja se na pojavu bolesti na još 6 gospodarstava. Na snazi je Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge i Rješenje o određivanju zona ograničenja koja se odnosi na područje Vukovarsko-srijemske županije, a u koordinaciji s DIRH-om i ovlaštenim veterinarima nastavljamo činiti sve kako bismo spriječili širenje i što prije suzbili ovu bolest koja predstavlja prijetnju sektoru svinjogojstva“, istaknula je između ostaloga ministrica Vučković.

Ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane i predsjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge Tatjana Karačić je najavila modifikacije Naredbe i Rješenja ovisno o epidemiološkoj situaciji u narednom vremenu s mogućim izuzećem onih gospodarstva koja u potpunosti udovoljavaju biosigurnosnim mjerama i čiji promet neće povećati epidemiološki rizik. Dodala je kako je Ministarstvo poljoprivrede odredilo i dodatnu pomoć uzgajivačima na zaraženom području, osiguravši dodatna sredstva za dezinfekciju i zaštitu.

Više od sjednici na poveznici.

Foto: MP / Vlado Kos CROPIX

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content