Održana Jesenska škola „Principi i praktični aspekti procjene rizika u području sigurnosti hrane“

Dvije godine nakon održavanja prve Jesenske škole, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u suradnji s Centrom za sigurnost hrane Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), ponovno je organizirala Jesensku školu pod naslovom „Principi i praktični aspekti procjene rizika u području sigurnosti hrane“.

Drugo izdanje Jesenske škole zbog poštivanja epidemioloških mjera održano je u virtualnom formatu 9. i 10. studenog 2021. godine. U programu je sudjelovalo 35 sudionika iz sedam pretpristupnih zemalja i zemalja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji – Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske.

Tijekom dva dana, stručnjaci iz HAPIH-a i EFSA-e podijelili su sa sudionicima svoje teorijsko i praktično znanje o prikupljanju podataka o prehrambenim navikama i kontaminantima u hrani, mikrobiološkoj i kemijskoj procjeni rizika, procjeni rizika vezano uz ostatke pesticida i genetski modificirane organizme (GMO) kao i komunikaciji rizika.

Victoria Villamar, voditeljica EFSA-inog Odjela za angažman i suradnju, istaknula je da znanje ima vrijednost samo onda kada se dijeli, a ova Jesenska škola odlična je prilika za razmjenu znanja kao i stvaranje novih poznanstava koja su temelj za daljnji rast i suradnju.

Ravnateljica HAPIH-a, dr. sc. Darja Sokolić, ukazala je na to da kao i svi sudionici Jesenske škole, i Hrvatska je nedavno prošla proces prilagodbe procesa procjene rizika zakonodavstvu EFSA-e. „U dobroj smo poziciji pokazati što mislimo da bi bilo korisno znati u pretpristupnom razdoblju EU ne bi li i pretpristupne zemlje postigle isti cilj, možda i u kraćem periodu.“, rekla je ravnateljica.

HAPIH je integrirani član EFSA-ine mreže za znanstvenu suradnju kao i kontakt točka EFSA-e. U okviru pretpristupnog programa EU 2019.-2022. kojega financira Europska komisija te kao dio IPA instrumenta za pretpristupne zemlje, Jesenska škola rezultat je partnerske inicijative ovih dviju agencija. Jesenskom školom se nastoji prenijeti znanje i iskustvo Hrvatske, koja je posljednja pridružena zemlja članica, o sustavu sigurnosti hrane Europske unije u kojemu vodeću ulogu ima EFSA.

Izvor fotografije: Unsplash

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content