Državni tajnici Marinko Beljo i Ivan Matijević, uz ravnateljicu Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renatu Ojurović i Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjanu Karačić, 7. srpnja 2025. održali su radni sastanak s Hrvatskim lovačkim savezom na temu aktualnog stanja afričke svinjske kuge (ASK) s naglaskom na mjere sprječavanja u divljih svinja, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.
Glavni ciljevi mjera sprječavanja ASK-a u divljih svinja usmjereni su na gospodarenje ovom populacijom kako bi se smanjio rizik prijenosa na domaće svinje i spriječilo da bolest postane endemična u populaciji divljih svinja, pa je Ministarstvo prezentiralo dosadašnje aktivnosti radi ostvarivanja ovog cilja poput donošenja Naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači i njezinih Izmjena (2023.), Zaključka Vlade RH o provedbi aktivnosti s ciljem osiguranja provedbe mjera kontrole i suzbijanja ASK-a kod divljih svinja te kao zadnje, donošenje Nacionalnog Akcijskog plana za gospodarenje populacijom divljih svinja u svrhu smanjenja širenja ASK-a.
Ministarstvo je također prezentiralo novu mjeru sprječavanja ASK-a u divljih svinja, donošenje nove naredbe kojom će se propisati izlučenje svakog grla divlje svinje na području zona ograničenja.
U svrhu provođenja nove mjere, kao i naknade lovoovlaštenicima, najavljena je novčana stimulacija po svakom izlučenom grlu divljih svinja.
Predstavnici Hrvatskog lovačkog saveza izvijestili su kako su sve aktivnosti provodili sukladno prethodnim dogovorima te aktivno sudjelovali u sprječavanju širenja ASK-a. Naglasili su važnost uključivanja svih korisnika šuma u provedbu zaštitnih mjera.
Osvrnuli su se na važnost provedbe strogih biosigurnosnih mjera, uključujući obveznu dezinfekciju vozila, odjeće i obuće pri ulasku i izlasku iz šumskih i lovnih područja, kao i edukaciju svih osoba koje ulaze u šumu, neovisno o njihovu statusu (lovci, šumari, rekreativci).
Svi sudionici sastanka usuglasili su se na važnost pravovremenog, odgovornog i zajedničkog djelovanja kako bi se zaštitila domaća proizvodnja i očuvala stabilnost sektora mesa.
Tijekom sastanka je istaknuta važnost kontinuirane provedbe sustavnog nadzora nad zdravljem divljih i domaćih svinja, uključujući uzorkovanje i laboratorijsku analizu mesa u skladu sa standardima.