Održan godišnji sastanak dionika u sustavu sigurnosti hrane

Godišnji sastanak predstavnika Nacionalne mreže institucija, institucija uključenih u EFSA-inu Listu članka 36, nacionalnih predstavnika u EFSA-inim znanstvenim mrežama i članova HAPIH-ovih novoosnovanih stručnih tijela održan je 11. prosinca, u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu, kako bi razmijenili novosti te saznali najnovije mogućnosti međusobne suradnje i suradnje s EFSA-om.

Petu godinu zaredom, organizator ovoga sastanka je nacionalna kontakt točka EFSA-e iz Centra za sigurnost hrane HAPIH-a. Kontakt točka predstavlja jedinstvenu poveznicu između EFSA-e i nacionalnih institucija u sustavu sigurnosti hrane, od nadležnih institucija i fakulteta, pa sve do zavoda i ostalih dionika. Ovaj sastanak rezultat je, između ostalog, uspješne dugogodišnje suradnje između HAPIH-a i EFSA-e, što je u uvodnom govoru istaknula Sara Mikrut Vunjak, pomoćnica ravnateljice HAPIH-a i nacionalna predstavnica u EFSA-inoj mreži za komunikacijske stručnjake.

O aktualnostima iz EFSA-e i Focal Point mreže sudionike su obavijestile nacionalne predstavnice kontakt točke EFSA-e Vlatka Buzjak Služek i dr. sc. Jasenka Petrić, dok je nacionalna predstavnica u Savjetodavnom vijeću EFSA-e Andrea Gross-Bošković sudionike upoznala s razvojem koncepta za European Excellence Label (EEL), koji će predstavljati oznaku kvalitete za tečajeve i studijske programe iz područja procjene rizika​.

Sastanku su se online pridružili i stručnjaci iz EFSA-e, Arthur Healy iz Odjela za komunikaciju i dr. sc. Gorgias Garofalaksi iz Odjela za znanje, inovacije i partnerstva. Arthur Healy predstavio je Food Risk Assess Europe (FRAE), novu platformu s otvorenim pristupom znanstvenim člancima iz područja sigurnosti hrane nacionalnih agencija za sigurnost hrane diljem EU-a, a Gorgias Garofalakis mogućnosti suradnje s EFSA-om, osobito se osvrnuvši na predstojeće natječaje za projekte. 

Predstavnici HAPIH-ovog Centra za zaštitu bilja i nacionalni predstavnici u EFSA-inoj Znanstvenoj mreži za procjenu rizika u području biljnog zdravstva i Znanstvenoj mreži za nadzor biljnih štetnika, podijeli su svoje uspješno iskustvo prijave na EFSA-in Grant natječaj kako bi ohrabrili i potaknuti kolege iz drugih institucija na prijavu na EFSA-ine natječaje za projekte te potaknuli institucije da se prijave na  EFSA-inu Listu članka 36 i motivirali one koje su u procesu prijave da što prije finaliziraju taj proces.  

Okupljanje ključnih dionika u sustavu sigurnosti postavilo je temelj za razmjenu znanja, iskustva i primjera dobre prakse, kako bi što bolje odgovorili na svakodnevne izazove u dinamičnom području sigurnosti hrane i zaštite potrošača.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content