Objavljeno je godišnje izvješće o antimikrobnoj otpornosti u EU-u

Europski centar za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC) i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u svojem najnovijem izvješću otkrivaju da je i dalje često utvrđena otpornost bakterija soja Salmonella i Campylobacter na antibiotike koji se koriste u liječenju ljudi i životinja. Međutim, istodobna otpornost na više antibiotika važnih za liječenje ljudi zabilježena je u niskoj razini, osim za neke vrste bakterije Salmonella i Campylobacter coli u nekoliko zemalja. U Hrvatskoj je u 23 izolata bakterije Salmonella (74,2 %), od ukupno 31 uzorka porijeklom iz svinja, utvrđena visoka otpornost na više lijekova.

Ovo izvješće ECDC-a i EFSA-e pripremljeno je na temelju podataka dobivenih iz rezultata provođenja monitoringa antimikrobne otpornosti u državama članicama Europske unije tijekom 2020. i 2021. godine. Godišnjim monitoringom svake su godine obuhvaćene druge životinjske vrste. Tako je u 2020. godini u središtu monitoringa bila perad i meso peradi, dok je monitoring 2021. godine obuhvatio svinje i goveda do jedne godine starosti te njihovo meso.

Iz ECDC-a i EFSA-e ističu da je antimikrobna otpornost jedna od najvećih prijetnji s kojima se suočavamo diljem svijeta, a istovremeno utječe na ljude, životinje i okoliš. Suradnja je i dalje ključna za rješavanje ovog složenog problema. Upravo se u ovoj problematici neizbježno utjelovljuje pristup One Health, prepoznajući usku povezanost i međuovisnost zdravlja ljudi, životinja, biljaka i šireg okoliša.

U nekoliko zemalja zabilježeni su ohrabrujući trendovi. Naime, u životinjama koje se koriste za proizvodnju hrane sve je veći udjel bakterija koje su osjetljive na sve ispitane antibiotike. Uz to, došlo je i do smanjenja prevalencije izolata bakterije E. coli koji proizvode beta-laktamaze proširenog spektra (ESBLs) i AmpC beta-laktamaze (AmpC).

Smanjenje otpornosti soja bakterije Salmonella na ampicillin i tetraciklin uočeno je i kod ljudi u nekoliko zemalja u razdoblju 2013. – 2021. godine. To je osobito uočeno za bakteriju S. Typhimurium, obično povezanu sa svinjama i teladi, a koja je često multirezistentna. Podaci također pokazuju padajuće trendove u otpornosti bakterije Campylobacter jejuni na eritromicin kod ljudi i tovnih pilića. Ova vrsta antimikrobnih tvari vrlo je važna u liječenju kampilobakterioze.

Međutim, izvješće također pokazuje rastući trend u istom razdoblju u otpornosti bakterija S. Enteritidis i C. jejuni na ciprofloksacin u ljudi. Ovi sojevi uzrokuju većinu slučajeva salmoneloza i kampilobakterioza u ljudi. U 10 država članica, uključujući Hrvatsku, uočena je kombinirana otpornost na ciprofloksacin i eritromicin u C. jejuni izoliranima iz goveda do jedne godine starosti.

Slični trendovi uočeni su za bakteriju C. jejuni izoliranu iz tovnih pilića između 2009. i 2020. godine, gdje se u nekoliko zemalja, među kojima je i Hrvatska, povećala otpornost na ciprofloksacin. Razina otpornosti bakterija soja Campylobacter na ciprofloksacin sada je toliko visoka da se ovaj antibiotik više ne može preporučiti u liječenju teških infekcija kampilobakterom u ljudi.

Otpornost bakterije E. coli na karbapenem i dalje je rijetka u životinja koje se koriste za proizvodnju hrane i ljudi. Budući da su karbapenemi skupina antibiotika koji se koriste u krajnjoj nuždi, svi nalazi koji pokazuju otpornost na njih kod zoonotskih bakterija izazivaju zabrinutost. Stoga je potrebno pratiti i istražiti otpornost na karbapenem.

Na temelju izvješća EFSA je objavila nekoliko interaktivnih komunikacijskih alata:

Kao i prethodnih godina, podaci o ljudskoj hrani i otpornosti na antibiotike koji se prenose vodom objavljeni su u ECDC-evom Atlasu nadzora zaraznih bolesti (pod bolestima kampilobakterioza, salmoneloza i shigeloza). 

Cjelovito izvješće dostupno je na mrežnim stranicama EFSA-e:

Izvor naslovne slike: jcomp/freepik

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content