Objavljena nova Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge

Od prvog slučaja afričke svinjske kuge na području Hrvatske podizanjem intenziteta uzorkovanja i pregledom kontaktnih gospodarstava u odnosu na one na kojima je prvotno potvrđena sumnja, ova je bolest do danas 12. srpnja 2023. godine potvrđena na ukupno 84 gospodarstva. Riječ je o pozitivnim gospodarstvima na području Vukovarsko-srijemske županije i dva u Brodsko-posavskoj županiji, općinama Sikirevci i Gundinci. Uz pojačani monitoring uzgoja domaće svinje na području Babine Grede i Vinkovaca nema širenja bolesti što pokazuje i osam negativnih gospodarstava, potvrdili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Na temelju pojačanog nadzora u lovištima, a u cilju sprječavanja pojave i širenja afričke svinjske kuge među divljom populacijom, danas je iz jedne uginule divlje svinje izoliran virus ASK u Karlovačkoj županiji, Općini Rakovica.

S obzirom na značajno širenje zaraze objavljena je nova Naredba  o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u RH i prateće Rješenje o zonama ograničenja. Ovim putem apeliramo na posjednike da se najstrože pridržavaju svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija.

Dodatno, kao mjera sprječavanja ilegalnog prometa živih svinja i svinjskog mesa i u cilju zaustavljanja daljnjeg širenja zaraze aktivni su punktovi s policijskim nadzorom na točkama na kojima je povećan rizik za pojavu potencijalnog ilegalnog prometa na području općina koje se nalaze u zoni zaštite. 

Nakon provedenog elektronskog savjetovanja, objavljen je i Pravilnik o oznakama zdravstvene ispravnosti, identifikacijskim oznakama i posebnim oznakama hrane životinjskog podrijetla te utvrđivanju popisa objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge kojim se propisuje oblik i sadržaj oznaka zdravstvene ispravnosti i identifikacijskih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla u svrhu stavljanja na tržište, oblik i sadržaj posebnih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla te postupak određivanja objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content