Obilježavamo Svjetski dan sigurnosti hrane

Svjetski dan sigurnosti hrane obilježava se već tradicionalno sedmoga lipnja s ciljem isticanja važnosti sigurnosti hrane za zdravlje i dobrobit čovjeka. Uspostavila ga je Opća skupština Ujedinjenih naroda (UNGA), a po prvi puta održao se 2019. godine.

Krilaticom „Sigurnost hrane tiče se svakoga“ (engl. Food safety is everyone’s business) povodom ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dan sigurnosti hrane ističe se važna uloga koju svaki pojedinac ima u sustavu sigurnosti hrane, od kreatora politika, nadležnih tijela za sigurnost hrane, poljoprivrednika, subjekata u poslovanju s hranom pa sve do kuhara, znanstvenika, nastavnika, studenta i potrošača.

Ključne poruke Svjetskog dana sigurnosti hrane su:

  • Sigurnosti hrane preduvjet je za sigurnu opskrbu hranom.
  • Sigurnost hrane ima izravan utjecaj na zdravlje.
  • Znanost je ključ sigurnog upravljanja sigurnošću hrane.
  • Sigurnost hrane pozitivno utječe na ekonomiju i egzistenciju.
  • Prehrambeni standardi štite potrošače.
  • Prehrambeni standardi pomažu proizvođačima.
  • Znanost podupire prehrambene standarde.
  • Svatko upravlja rizicima.

U središtu Svjetskog dana sigurnosti hrane ove su godine prehrambeni standardi jer, kako i njegov sam naziv glasi, „Prehrambeni standardi spašavaju živote“. Oni služe kao uporište za sve odluke vezane uz sigurnost hrane i omogućuju povjerenje u sve one koji sudjeluju u proizvodnji i distribuciji hrane. 

Prehrambeni standardi farmerima i proizvođačima pružaju smjernice za higijensko postupanje s hranom. Zahvaljujući njima propisane su maksimalne razine aditiva, kontaminanata, ostataka pesticida i veterinarskih lijekova u hrani. Uz to, oni propisuju kako bi se hrana trebala mjeriti, pakirati i transportirati ne bi li ostala sigurna za konzumaciju. Naposljetku, primjena prehrambenih standarda, primjerice označavanje nutritivne vrijednosti hrane i isticanje prisutnih alergena, omogućuje svakom potrošaču jednaku razinu informiranosti o sigurnosti hrane.

Prehrambeni standardi sastavljaju se na temelju znanstvenih dokaza, odnosno procjena rizika podrijetlom iz hrane. Na razini EU-a za procjenu rizika u lancu hrane zadužena je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA). Povodom ovogodišnjeg svjetskog dana sigurnosti hrane EFSA je pripremila poseban video u kojemu njezini partneri iz cijeloga svijeta žele sretan svjetski dan sigurnosti hrane, svatko na svojem jeziku. Uz to, EFSA već treću godinu zaredom kampanjom #EUChooseSafeFood radi na osvještavanju potrošača o temama vezanim uz sigurnost hrane.

Izvor naslovne fotografije: freepik/mdjaff

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content