Obavijest korisnicima o primjeni više sile zbog pojave afričke svinjske kuge

Nakon utvrđivanja pojave afričke svinjske kuge kategorije A u Republici Hrvatskoj i provedbe mjera sprječavanja širenja bolesti, određeni broj korisnika izravnih potpora neće moći ispuniti obveze propisane kao preduvjet za dodjelu potpore.

Kako ne bi bilo potrebe za podnošenjem pojedinačnih zahtjeva za priznavanje više sile i izvanrednih okolnosti, a u skladu sa člankom 240. Pravilnika, Ministarstvo poljoprivrede je iznimno za 2023. godinu, uslijed više sile izazvane afričkom svinjskom kugom, propisalo način postupanja i mogućnost isplate potpore korisnicima i to onima koji su u Jedinstvenom zahtjevu za potporu za 2023. godinu zatražili potporu za mjere/operacije i intervencije, koje obuhvaćaju uzgoj pojedinih kategorija svinja na područjima pod mjerama zaštite u skladu s Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj.

Horizontalni pristup priznavanja više sile i izvanrednih okolnosti zbog pojave afričke svinjske kuge primjenjuje se na sljedeće mjere/operacije i intervencije:

  • intervencija 32.08. PVP za krmne proteinske usjeve
  • intervencija 70.03. Očuvanje ugroženih izvornih pasmina domaćih životinja (crna slavonska svinja, turopoljska svinja i banijska šara svinja)
  • intervencija 70.06. Plaćanja za dobrobit životinja (Dobrobit životinja u svinjogojstvu – kategorije: odbijena prasad, tovne svinje, krmače i nazimice)
  • mjera potpore za uzgoj rasplodnih krmača iz Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za 2023. godinu
  • operacija 10.1.9. Očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja.

Detaljnije informacije o primjeni više sile zbog pojave afričke svinjske kuge te način postupanja i mogućnosti isplate potpore korisnicima mjera/operacija i intervencija iz Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. godinu možete pronaći na poveznici primjena više sile.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content