Nove mjere i aktivnosti na prevenciji i suzbijanju širenja ASK-a u Osječko-baranjskoj županiji

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je priopćenje u kojemu se potvrđuje eutanazija 53 svinje na području Osječko-baranjske županije zbog pojave afričke svinjske kuge u Općini Semeljci, točnije u mjestima Mrzović, Vrbica i Semeljci. Stožer civilne zaštite OBŽ-a je odmah potom poduzeo nove mjere kontrole prometa živih svinja i svinjskog mesa. Policija od tada kontrolira promet na dvije točke u općini Semeljci, a pripadnici Civilne zaštite ove Općine kontroliraju i sporedne puteve.

Na današnjoj sjednici koordinacije gradonačelnika i načelnika s područja Osječko-baranjske županije, na kojoj su bili i predstavnici nadležnih službi, raspravljalo se o aktivnostima na prevenciji i suzbijanju širenja ASK na području ove županije.

Zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Mato Lukić istaknuo je kako je trenutno na snazi uredba koja propisuje da se do 31. listopada obavi klanje na gospodarstvima 0., 1. i 2. kategorije.

„Na sastanku smo od Državnog inspektorata dobili konkretne odgovore i smjernice koje će načelnici i gradonačelnici prenijeti svinjogojcima. Također, ako se virus pojavi i na području drugih općine, postupit ćemo isto kao i u ovom slučaju te ćemo uz pomoć policije i civilne zaštite ograničiti promet mesa i živih svinja. Isključivo se radi o ljudskom faktoru te će Inspektorat danas izaći na teren u općini Semeljci kako bi obavili uvid. Rezultate ćemo zatražiti i mi kao Županija, kako bi mogli dalje postupati u drugim općinama. Svi gradonačelnici i načelnici su na raspolaganju i Državnom inspektoratu i Ministarstvu poljoprivrede kako bi štetu na našem području učinili što manjom“, rekao je Lukić te naglasio kako se u OBŽ proizvodi 35% svinjskog mesa Republike Hrvatske te se ovoj situaciji pristupa na visokoj razini ozbiljnosti.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ Romeo Jukić je istaknuo kako je Županija reagirala jako brzo.

„S naše strane smo napravili sve. Ključno je da u idućih 15 dana budu izolirani slučajevi da se virus ne širi. Čekamo sljedeću naredbu Uprave za veterinarstvo, no apeliramo na sve da shvate ozbiljnost situacije. U našoj županiji imamo 3.918 proizvođača u kategoriji 0., 1. i 2. koji nisu podigli biosigurnosnu mjeru, a sveukupno je to 37.000 svinja“, poručio je Jukić i apelirao na uzgajivače koji su izvan zona ograničenja i zone zaštite i nadziranja da krenu u klanje ako su u kategorijama 0., 1. i 2.

„Jer nakon ove odredbe, ako se bolest proširi, neće više biti odobreno niti klanje. Nemojte čekati hladnije vrijeme, bojim se da nećemo stići. Mi želimo sačuvati gospodarstvo i proizvodnju, zato ozbiljno pristupamo ovom problemu. Imate potpunu suradnju sa strane Osječko-baranjske županije, nudimo vam potporu koja god vam treba“, poručio je Jukić.

Detaljnije na poveznici.

Izvor foto: OBŽ

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content