Europska komisija zadužila je Europsku agenciju za sigurnost hrane (EFSA-u) za ažuriranje smjernica o postupku pripreme i podnošenja zahtjeva za stavljanje nove hrane na tržište Europske unije. U ažuriranje smjernica putem javnih konzultacija bili su uključeni dionici različitih profila, od industrijskih i akademskih stručnjaka do potrošača.
Nove smjernice uključuju dva ključna dokumenta: prvi dokument su znanstvene smjernice koje sadrže znanstvene informacije koje su podnositelji zahtjeva obvezni pružiti, a drugi dokument su administrativne smjernice u kojima je pojašnjen postupak prijave.
Nove će se smjernice primjenjivati na sve zahtjeve za prijavu nove hrane podnesene Europskoj komisiji počevši od veljače 2025. godine.
Ažuriranje smjernica provedeno je u skladu s promjenama pravnog okvira EU-a za novu hranu i nedavnih napredaka u istraživanju i inovacijama u području hrane. S obzirom da industrija nove hrane brzo napreduje te da se broj prijava nove hrane povećao, važno je da procesi procjene sigurnosti nove hrane napreduju sukladno.
Podnositelji zahtjeva trebaju dostaviti informacije o očekivanoj konzumaciji hrane, povijesti uporabe te podatke o sigurnosti, uključujući biološke mehanizme iskorištenja hrane, toksikološke podatke te potencijalne alergene. Smjernice se odnose na sve vrste nove hrane, uključujući hranu i sastojke dobivene iz kulture stanica.
Proces procjene rizika koji provodi EFSA obično traje devet mjeseci, a u slučaju nedostatka informacija, proces se zaustavlja dok podnositelj zahtjeva ne dostavi potrebne podatke. Prema tome, skraćenje procesa procjene rizika svrha je povećanja broja potrebnih podataka prilikom prijave nove hrane. Ipak, sama brzina navedenog procesa ovisi o kvaliteti i složenosti dostavljenih podataka, te su temeljitost, a posljedično i zaštita potrošača, važniji u usporedbi s brzinom procesa.
Na upit hoće li nove smjernice doprinijeti smanjenju testiranja na životinjama, znanstveni službenik u EFSA-inom odjelu za prehranu i inovacije u hranu, Ermolaos Ververis odgovara: „Naš je cilj minimizirati pokuse na životinjama u skladu sa širom strategijom EU-a kojoj je cilj postupno ukidanje testiranja na životnjama. Preporučamo podnositeljima zahtjeva korištenje provjerenih alternativnih metoda kad god je to moguće. Ako su testiranja na životinjama potrebna, ona moraju biti u skladu sa standardima EU-a, a podnositelji zahtjeva prvo moraju provesti temeljit pregled literature prije provedbe in vivo testiranja.“
„EU ima jedne od najviših standarda sigurnosti hrane u svijetu. Uloga je EFSA-e osigurati da je svaka nova hrana sigurna za konzumaciju prema predloženim namjenama. Nakon što je naša procjena dovršena, Europska komisija i nacionalna tijela EU-a donose odluke o odobrenju i stavljanju nove hrane na tržište, uključujući zahtjeve za označavanje. Naš je cilj osigurati da sva nova hrana na tržištu bude sigurna.“, odgovorio je Ververis na upit kako nove smjernice doprinose zaštiti potrošača.
Smjernice možete pronaći na sljedećim poveznicama:
Izvor naslovne fotografije: Freepik