Naučite čitati oznake na hrani

Što nam je najvažnije kada razmišljamo o hrani koju jedemo? Naravno, važno nam je da je ukusna. Međutim, još nam je važnije da je hrana sigurna za konzumaciju. Kako možemo biti sigurni u to? U tome nam, između ostaloga, mogu pomoći oznake koje se nalaze na hrani. Informacije koje se obvezno moraju nalaziti na hrani uključuju naziv hrane, popis sastojaka ( sa svim aditivima),  podatke o alergenima, količinu određenih sastojaka, rok trajanja, zemlju ili mjesto podrijetla, naziv i adresu subjekta u poslovanju s hranom, neto količinu, posebne uvjete čuvanja i/ili upotrebe, upute za upotrebu (ako su potrebne), sadržaj alkohola u pićima (ako je viši od 1,2 %) i nutritivnu deklaraciju.

Čitamo li oznake na hrani?

Istraživanje koje su 2014. godine zajednički proveli Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za hranu (danas Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu) i Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu pokazalo je da većina potrošača ne čita informacije na hrani. Preciznije, 66 % potrošača je reklo da nikada ili rijetko kada čita informacije na hrani. Potrošači  koji ih redovito ili ponekad čitaju, u većini slučajeva traže rok trajanja, zemlju podrijetla i sastojke.

Iako su ta sitna slova na proizvodu nešto što uglavnom samo preletimo pogledom ne bismo li pronašli podatak koji nas zanima, istraživanje je pokazalo da većina potrošača ne razumije što pojedina informacija točno znači. Jedna od informacija koju mnogo potrošača pogrešno tumači je vezana upravo za rok trajanja. I iako većina potrošača za sebe smatra da zna protumačiti oznake o roku trajanja, već spomenuto istraživanje pokazalo je da to i nije baš tako.

Rok trajanja govori o sigurnosti i kvaliteti hrane

Primjerice, kada u trgovini kupujete tjesteninu, svježe mlijeko, svježe meso ili ribu, kekse, svježi sir pa čak i začine, na svima njima pronaći ćete jedan od sljedeća dva izraza: „Upotrijebiti do“ ili „Najbolje upotrijebiti do“. Neki potrošači tu razliku u oznaci ni ne primjećuju, dok drugi pak misle da je riječ o istoj stvari, samo malo drugačije napisanoj. Međutim, to nije točno.

Ispravno tumačenje ova dva pojma upućuje na važnu razliku: kada na proizvodu stoji navod „Upotrijebiti do“ ta se oznaka odnosi na sigurnost hrane i znači da se hrana može konzumirati do datuma navedenog na ambalaži. Nakon isteka navedenog roka hrana više nije sigurna za konzumaciju i mogla bi prouzročiti zdravstvene tegobe.

S druge strane, oznaka „Najbolje upotrijebiti do“ odnosi se na kvalitetu hrane te znači da će, ako  se držite uputa za čuvanje, hrana biti sigurna za jelo i nakon isteka datuma „najbolje upotrijebiti do“, no možda neće imati jednak okus ili teksturu. Tako da ju ne morate nužno odmah baciti!

Primjerice, na većini pakiranih začina, keksa ili tjestenine koje kupujete u trgovinama, najčešće ćete pronaći oznaku „Najbolje upotrijebiti do“, dok će na svježem mlijeku, svježem mesu ili ribi, mekim i svježim sirevima stajati oznaka „Upotrijebiti do“ i na kojoj temperaturi treba čuvati proizvod kako  se ne bi pokvario.

Nutritivna deklaracija

Nadalje, ono što je važno razlikovati prilikom čitanja deklaracije su popis sastojaka i nutritivna deklaracija. Kod popisa sastojaka proizvođači moraju navesti sve tvari koje se nalaze u gotovom proizvodu. Pritom je važan redoslijed nabrajanja jer sastojak kojeg u proizvodu ima najviše mora biti naveden prvi, a posljednji navedeni sastojak je onaj kojeg ima najmanje. Obvezna nutritivna deklaracija mora sadržavati informacije o energetskoj vrijednosti hrane i količini masti, zasićenih masti, ugljikohidrata, šećera, bjelančevina i soli,  uz navođenje vrijednosti za 100 g ili 100 ml i po obroku i/ili jedinici konzumacije. Nutritivna deklaracija također može sadržavati i informacije o jednostruko i višestruko nezasićenim masnim kiselinama, polifenolima, škrobu, vlaknima i bilo kojim od vitamina ili minerala dopuštenih zakonom.

Iako nam informacije navedene na proizvodima mogu djelovati komplicirano i nerazumljivo, jednom kada naučimo što znače postat će nam jednostavnije i lakše birati hranu koja više odgovara našim potrebama, navikama i stilu prehrane. Usvajanje navike čitanja informacija na hrani i uzimanje u obzir onoga što je navedeno na oznakama važno nam je zbog očuvanja zdravlja, ali je i važan korak u uspostavljanju pravilnog režima prehrane i podizanja kvalitete života u cjelini.

Izvor fotografije: freepik

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content