Nastavak EFSA-ine kampanje ‘Zaustavite afričku svinjsku kugu’

Kako bi se zaustavilo širenje afričke svinjske kuge (ASK) diljem Europe, EFSA ponovno provodi kampanju podizanja razine svijesti o ovoj bolesti pogubnoj za domaće i divlje svinje te poziva uzgajivače svinja na oprez.

Budući da izbijanje epidemije ASK može uzrokovati značajnu gospodarsku štetu, pravovremeno prepoznavanje, sprječavanje i prijavljivanje slučajeva od ključne su važnosti za suzbijanje ove bolesti. U okviru kampanje EFSA zato želi ponovno skrenuti pozornost uzgajivačima svinja i subjektima koji se bave stočarstvom na to kako mogu izbjeći kontaminaciju i zaštititi poljoprivredna gospodarstva i stoku, prepoznati simptome bolesti te u slučaju sumnje na zarazu prijaviti je nadležnim institucijama. Cilj je na ovaj način ojačati mogućnosti ranog otkrivanja bolesti i produbiti razumijevanje o potrebnim biosigurnosnim mjerama.

Nositelj EFSA-ine kampanje u Hrvatskoj je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Povodom provedbe kampanje ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić istaknula je: Važno je spomenuti kako je između 2016. i 2020. godine u Europi zbog afričke svinjske kuge izgubljeno 1,3 milijuna svinja. Takvi pokazatelji jasan su razlog zašto putem ove kampanje podižemo razinu svijesti o tome da su pravovremeno prepoznavanje, sprječavanje i prijavljivanje ove bolesti od ključnog značaja u zaustavljanju širenja epidemije. Treba istaknuti kako je zaustavljanje afričke svinjske kuge moguće samo zajedničkim naporima naših svinjogojaca, lovaca i nadležnih institucija.

Partnerski kampanju podržava Ministarstvo poljoprivrede koje kontinuirano provodi niz edukativnih aktivnosti o ASK-u te je uvelike zaslužno da se ova bolest nikada nije pojavila u našoj zemlji. U cilju procjene biosigurnosne situacije na svinjogojskim farmama te informiranja posjednika i poduzimanja određenih mjera u cilju smanjenja rizika od pojave i širenja afričke svinjske kuge, od 2019. godine do danas su sva gospodarstva koja drže svinje u RH kategorizirana u odnosu na biosigurnost. Ministarstvo poljoprivrede je do sada u tu svrhu utrošilo više od 27 milijuna kuna te poziva sve posjednike da se obrate svojim veterinarima za postupak unaprjeđenja biosigurnosti na farmama. Kategorizacija gospodarstva se provodi na trošak državnog proračuna za novu farmu koja se prvi puta kategorizira, kao i za one posjednike koji imaju do 10 svinja i prošli su edukaciju o biosigurnosti kod naših savjetnika i unaprijedili razinu biosigurnosti na svojim gospodarstvima. Također, tijekom ovog mjeseca bit će objavljen novi Javni poziv za sufinanciranje troškova postavljanja dvostrukih ograda za posjednike koje drže svinje na otvorenom, s obzirom na povećani rizik od kontakta s divljim svinjama koje predstavljaju izvor zaraze za domaće svinje. Ministarstvo poljoprivrede od 2019. godine sufinancira troškove postavljanja dvostrukih ograda s 80 % stvarno nastalih troškova materijala do maksimalnog iznosa od 20 tisuća kn po korisniku te je u tu svrhu tijekom 2019. i 2020. isplaćen iznos veći od 1,3 milijuna kuna za ukupno 119 posjednika. Samo nizom mjera i odgovornim ponašanjem možemo nastaviti uspješno zadržavati ASK van granica Hrvatske,  izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Osim nadležnog ministarstva, iznimno je važna i partnerska podrška koju kampanji pružaju Centar za unaprjeđenje stočarstva, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga proizvođača svinja, Hrvatska veterinarska komora, Središnji savez udruga uzgajivača svinja i Udruga uzgajivača crne slavonske svinje „Fajferica“, dijeleći u izravnom kontaktu sa svojim članovima i korisnicima informacije o ASK-u i educirajući ih. Uz njih u prevenciji ove bolesti važnu ulogu imaju i lovačke udruge, granična policija i druga relevantna tijela.

Iako u Hrvatskoj ova bolest nikada nije zabilježena, ona zajedno s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Grčkom, Kosovom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom, Srbijom i Slovenijom čini „ugroženu regiju” zbog njihove blizine zemljama u kojima je prisutna afrička svinjska kuga. Pojačan oprez potreban je jer su ove godine slučajevi već zabilježeni u Bugarskoj, Estoniji, Italiji, Latviji, Litvi, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj. Kampanja se zato provodi u ukupno 18 europskih zemalja.

Afrička svinjska kuga brže se širi ljeti uslijed većih migracija životinja pa tako i pojačane aktivnosti divljih svinja, zatim većih migracija ljudi zbog turizma i posljedično povećanog prometa hranom koji donosi turizam. Kako ljetni mjeseci obično povećavaju rizik od pojave ove bolesti, i kampanja je usmjerena na podizanje svijesti u razdoblju od srpnja do listopada.

Korisni materijali kojima EFSA želi podići svijest o ovoj bolesti, kao i informacije o prepoznavanju simptoma dostupni su na mrežnoj stranici koja je dostupna i a hrvatskom jeziku: StopASF.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content