Najnovije preporuke za dobrobit tovnih pilića i kokoši nesilica

Ne bi li se poboljšala dobrobit tovnih pilića i kokoši nesilica na farmama, stručnjaci iz Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) u svoja dva najnovija znanstvena mišljenja preporučuju izbjegavanje prakse sakaćenja, ograničene hranidbe i korištenja kaveza. Spoznaje iz ova dva znanstvena mišljenja EFSA će predstaviti na webinaru najavljenom za 28. ožujka, a za koji se prijave otvaraju već 28. veljače.

Na zahtjev Europske komisije EFSA-ini stručnjaci napravili su procjenu uvjeta uzgoja tovnih pilića i kokoši nesilica u državama članicama EU. Identificirali su opasnosti kojima je ova perad izložena, kao i posljedice za njihovu dobrobit. U dokumentima su opisali načine procjene dobrobiti peradi temeljene na reakcijama životinja i predložili načine sprječavanja i ublažavanja negativnih učinaka. Procjene su obuhvatile cijeli ciklus proizvodnje, od uzgoja mladih ptica pa sve do tovnih pilića i kokoši nesilica. EFSA-ini znanstvenici osvrnuli su se i na specifična pitanja koja su proizašla iz inicijative europskih građana End the Cage Age.

Znanstvena mišljenja predstavljaju osnovu za reviziju europske legislative o dobrobiti životinja, čiji je prijedlog najavljen za drugu polovicu 2023. godine. EFSA je do sada već objavila znanstveno mišljenje o dobrobiti uzgojenih svinja kao i pet znanstvenih mišljenja o dobrobiti životinja tijekom njihova prijevoza. U završnoj fazi su i znanstvena mišljenje koja obuhvaćaju dobrobit teladi iz uzgoja, mliječnih goveda, pataka, gusaka i prepelica.

Na mrežnim stranicama EFSA-e dostupna su cjelovita znanstvena mišljenja kao i infografika:

Na temu dobrobiti životinja EFSA je objavila i novu epizodu svoje podcast emisije Science on the Menu. U razgovoru s Jamesom Ramsayjem, komunikacijskim stručnjakom iz EFSA-e, znanstvenik Sean Ashe otkrio je na koji način EFSA djeluje u području dobrobiti životinja i zašto je ona važna za sigurnosti hrane.

Izvor naslovne fotografije: freepik/tawatchai07

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content