Najavljena obeštećenja proizvođačima u zonama ograničenja

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane i predsjednicom Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge Tatjanom Karačić u ponedjeljak 17. srpnja 2023. godine u Ministarstvu poljoprivrede sudjelovala na sjednici Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge na temu daljnjih aktivnosti i mjera.

Između ostaloga, ministrica Vučković je istaknula kako se sve mjere provode promptno i aktivno, te se u skladu s epidemiološkim stanjem na terenu kontinuirano dopunjuju Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge kao i Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja afričke svinjske kuge. Najavila je obeštećenja za posjednike.

Tatjana Karačić je izvijestila kako je afrička svinjska kuga potvrđena na 97 gospodarstava u 11 općina, pri čemu je bolest najzastupljenija na područjima triju općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji te najavila novu Naredbu koja će sutra biti objavljena.

Na sjednici su usuglašene nove mjere koje se odnose na zaštitu, kontrolne preglede, eutanaziju i zbrinjavanje životinja, pri čemu je potvrđeno da se eutanazija i zbrinjavanje provode uz poštivanje mjera dobrobiti životinja. Više o sjednici na poveznici.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content