Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Vodič za označavanje rokova trajanja hrane

Informiranje potrošača o hrani oblik je komunikacije subjekta u poslovanju s hranom i potrošača. Proizvođači hrane odgovorni su za informacije o hrani i moraju voditi računa da te informacije  budu u skladu s odgovarajućim harmoniziranim propisima na razini Europske unije kao i nacionalnim propisima, odnosno da prvenstveno budu potpune, jasne i lako razumljive potrošaču.

Jedna od obveznih informacija koja se mora nalaziti na hrani je rok trajanja. Cilj označavanja roka trajanja je osigurati potrošaču mogućnost izbora hrane sigurne za konzumaciju i odgovarajuće kvalitete unutar određenog vremenskog razdoblja.

Odgovornost za određivanje i označavanje roka trajanja hrane leži na proizvođačima, stoga je izuzetno važno da ga pravilno odrede i označe, kako bi ga potrošači ispravno protumačili i razumjeli. Nerazumijevanje i nerazlikovanje značenja datuma minimalne trajnosti „Najbolje upotrijebiti do“ kao i „Upotrijebiti do” datuma dovodi do povećanja rizika od konzumacije nesigurne hrane i povećanog bacanja hrane.

Oznaka „Upotrijebiti do“ odnosi se na sigurnost hrane. Ta se oznaka stavlja na svježe i lako kvarljivu hranu, svježu ribu, meso, salate i mliječne proizvode koji mogu prouzročiti zdravstvene tegobe kada se konzumiraju nakon isteka navedenog datuma. Oznaka „Najbolje upotrijebiti do“ odnosi se na kvalitetu hrane. Hrana s ovom oznakom će biti sigurna za jelo i nakon isteka datuma „najbolje upotrijebiti do“ ako su poštovani uvjeti čuvanja navedeni na ambalaži, no možda neće imati jednak okus ili teksturu. 

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Vodič za označavanje roka trajanja hrane subjektima u poslovanju s hranom. U vodiču su navedene preporuke kako, u okviru zakonskih propisa, proizvođači mogu ispravno odrediti i označiti rok trajanja hrane. Nadalje, cilj vodiča je povećati svijest da ispravnim označavanjem roka trajanja hrane sprječavamo nepoželjno bacanje hrane. Vodič je dostupan na poveznici.

Educiranje potrošača o smanjenju bacanja hrane i pravilnom tumačenju oznaka roka trajanja teme su i kampanje EU bira sigurnu hranu koju već treću godinu zaredom provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji s Europskom agencijom za sigurnost hrane (EFSA).

Izvor naslovne fotografije: freepik/gpointstudio

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content