Kraljevski doručak s edukativnim cooking showom otvorio osječki festival hedonizma

Među 10 razloga zašto baš zadnjeg rujanskog dana posjetiti Osijek bila je i jutarnja gozba na osječkoj glavnoj tržnici, popularnoj “piji” popraćena cooking showom “Najbolje ribe su na istoku” te u subotnjem nastavku s temom „Kuda idu crne svinje“.

Prvi je to događaj u nizu manifestacija 4. HeadOnEast-a, dvodnevnog festivala hedonizma, kojim su organizatori Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Osječko-baranjska županija ponudili najbolje od Slavonije i Baranje za sve hedoniste koji su se ovog vikenda uputili na istok Hrvatske.

Suorganizator događanja na osječkoj tržnici tijekom kojeg su poznati kuhari Marko Alilović, Darko Kozma i Tomislav Đukić uz asistenciju učenika RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek spravljali gastrodelicije s namirnicama lokalnih proizvođača kao i onima koje nose znakove sustava označavanja Hrana s hrvatskih farmi i polja – pouzdanog putokaza do domaćeg proizvoda, bila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), koja provodi označavanje na nacionalnom nivou.

No, da bi uživanje u raskoši okusa i mirisa bilo potpuno, treba biti i sigurno.

“Hrana se od davnina neizostavno veže uz hedonizam, to su nas naučili još stari Rimljani. Međutim, ako nam ta hrana našteti, onda će i užitak izostati. Upravo s tim ciljem, danas i sutra, u srcu Osijeka, na osječkoj tržnici kroz prigodan panel “Znanjem do sigurnog hedonizma” i coolinarske shoowe naših najboljih chefova, građanima ukazujemo koje su to najčešće greške koje čine prilikom rukovanja hranom u kuhinji a kojima sigurna hrana postaje štetna po njihovo zdravlje“, rekla je Sara Mikrut Vunjak, pomoćnica ravnateljice HAPIH-a, uz koju su na panelu sudjelovali i ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Andrej Kristek, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling, te direktorica TZ OBŽ Ivana Jurić.  

Savjeti o sigurnom rukovanju i pripremi hrane ujedno su i poruke kampanje „EU bira sigurnu hranu“ Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), čiji je ambasador u Hrvatskoj već drugu godinu zaredom HAPIH. Tako je show imao i edukativni karakter jer je u opuštenom ali poučnom razgovoru s moderatorom događaja Draženom Dragušicom, dr.sc. Jasenka Petrić iz HAPIH-ovog Centra za sigurnost hrane dala korisne praktične savjete o sigurnosti hrane. Održavanje čistoće, odvajanje sirove hrane od kuhane, potpuna termička obrada hrane i pravilno čuvanje hrane su osnovna pravila koja možemo primijeniti u vlastitom domaćinstvu te tako spriječiti širenje bolesti i zaštititi naše najmilije od bolesti koje se prenose hranom.

Više informacija o higijeni hrane i drugim temama iz područja sigurnosti hrane naši potrošači mogu pronaći na mrežnoj stranici kampanje „EU bira sigurnu hranu“.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content