Kampanja „EU bira sigurnu hranu“ se nastavlja u Hrvatskoj

Jeste li znali da planiranjem kupnje i obroka bacanje hrane možete smanjiti za više od 50 %? U Europskoj uniji godišnje se baci 88 milijuna tona hrane za što se utroši oko 143 milijarde eura. Uz to, 39 % kućanstava nikad ili rijetko iskoristi ostatke obroka za pripremu novog obroka. Jasno je da potrošači imaju ključnu ulogu u smanjivanju količine bačene hrane, ali pri tome treba voditi računa i o njezinoj sigurnosti. 

Tijekom 2019. godine u Hrvatskoj je zabilježeno 46 epidemija uzrokovanih hranom s ukupno 486 oboljelih, među kojima je najučestalije bilo trovanje salmonelom. Znate li da ove bolestinije teško spriječiti? Sve što je potrebno je povećati svijest o važnosti provođenja osnovnih higijenskih postupaka kada je u pitanju priprema i konzumacija hrane. Time se intenzivno bave znanstvenici i stručnjaci u Hrvatskoj i EU-u, i već su drugu godinu zaredom pokrenuli kampanju „EU bira sigurnu hranu“.

Kampanja u Hrvatskoj službeno će biti predstavljena u Zagrebu povodom čega će se organizirati

PRESS BRUNCH

u ponedjeljak, 13. lipnja u 10:30 sati

u zagrebačkom baru Botaničar, Trg Marka Marulića 6.

S nama će biti poznati bloger i novinar, Domagoj Jakopović Ribafish, koji će preuzeti ulogu domaćina i voditelja događanja. O aktualnim temama razgovarat će ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu dr.sc. Darja Sokolić, načelnik Sektora za sigurnost hrane i veterinarsko javno zdravstvo Ministarstva poljoprivrede Tomislav Kiš, dr. vet. med. i poznati hrvatski chef Melkior Bašić.

Ovom ćemo prigodom s Vama ekskluzivno podijeliti i najnovije poruke kampanje Europske agencije za sigurnost hrane koju smo prošle godine, uz Vašu pomoć, proveli najuspješnije u Europi!

Cilj kampanje „EU bira sigurnu hranu“ je podići razinu svijesti o tome da je hrana koju konzumiramo u Hrvatskoj sigurna, educirati potrošače o relevantnim temama iz područja sigurnosti hrane i potaknuti ih da kritički promišljaju o svakodnevnom odabiru hrane… jer znanost stoji iza sigurnosti hrane u EU!

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content