Kako sigurno odmrzavati hranu? – savjeti iza kojih stoji znanost

Osim proizvođača, i potrošači su odgovorni za sigurnost hrane. To osobito dolazi do izražaja prilikom skladištenja i rukovanja hranom u vlastitom domaćinstvu, kada može doći do kontaminacije hrane i neželjenih posljedica za ljudsko zdravlje. Zbog toga je važno upoznati se s načinima kako se može izbjeći taj nepotrebni rizik. Sigurnost hrane, osobito one lako kvarljive, može biti ugrožena nepravilnim rukovanjem pri različitim temperaturama. Zamrzavanjem hrane produžuje se njezina trajnost zbog toga što zamrzavanje sprječava rast bakterija i odvijanje drugih procesa zaduženih za kvarenje. Kada se temperatura hrane poveća iznad 4 ⁰C, stvara se okolina pogodna za razmnožavanje bakterija. Dakle, odmrzavanjem hrane svi se procesi koji su bili zaustavljeni ili usporeni zamrzavanjem nastavljaju što može dovesti do rasta bakterija koje su uzročnici bolesti. Sigurnim odmrzavanjem zamrznutih namirnica smanjuje se rizik od pojave bolesti uzrokovanih hranom.

Iako se odmrzavanje hrane na radnoj površini i u vrućoj vodi često provodi u praksi, na taj se način može ugroziti njezina sigurnost. Hrana bi se stoga trebala odmrzavati u hladnjaku, na niskoj temperaturi, koja se neće nekontrolirano povisiti ili biti viša u površinskom dijelu, te tako pogodovati rastu bakterija, dok se u unutrašnjosti hrana još nije otopila. Također je bitno istaknuti da tijekom odmrzavanja, treba spriječiti doticaj i curenje sokova na drugu hranu, jer se tako bakterije mogu proširiti  i na drugu hranu. Odmrznuta hrana ne bi se trebala ponovno zamrzavati pa je prije odmrzavanja potrebno odrediti količinu potrebnu za jelo. Infografika razvijena u sklopu kampanje „EU bira sigurnu hranu“ pojednostavljen je vodič za poželjne prakse odmrzavanja hrane.

Europska agencijom za sigurnost hrane (EFSA) u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu (HAPIH) pokrenula je kampanju „EU bira sigurnu hranu“. Cilj kampanje je povećati informiranost građana pri svakodnevnom odabiru namirnica te ukazati na visoke EU standarde vezane uz sigurnost hrane. Kampanja oslikava napore koje ulažu znanstvenici iz cijele Europe kako bi potrošači u hrani uživali bez brige. Kampanju podupire Ministarstvo poljoprivrede i brojni drugi partneri.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content