Kako izgledaju europski sustavi sigurnosti hrane?

Porastom dostupnosti hrane i uvoza iz drugih zemalja povećava se i važnost funkcionalnog i održivog sustava sigurnosti hrane, odnosno procjene i upravljanja rizicima. Jedan od preduvjeta za uspješnost sustava je suradnja, kako nacionalnih institucija tako i na razini Europe i svijeta. 

Njemački savezni institut za procjenu rizika (BfR) već od 2009. godine objavljuje i ažurira World Food Safety Almanac, zbirku koja sadrži sažeti pregled administrativne strukture sustava sigurnosti hrane i hrane za životinje, prvenstveno u Europi. Nedavno je objavljena najnovija digitalna verzija almanaha koja svim zainteresiranima omogućuje uvid u hijerarhiju institucija uključenih u procjenu i upravljanje rizicima vezanim uz sigurnost hrane.

Inicijalno dostupan samo u papirnatom obliku, almanah u novoj digitalnoj verziji nastoji povećati transparentnost sustava sigurnosti hrane. Interaktivna karta na početnoj stranici vodi do podstranica, odnosno profila, pojedinih zemalja kojih je trenutno ukupno 37. Okupljanjem svih informacija na jednom mjestu almanah olakšava povezivanje institucija i ostvarivanje međunarodnih suradnji. Osim transparentnosti i suradnje, potiče harmonizaciju postojećih metoda i procesa kako bi se izbjegla nenamjerna duplikacija poslova.

World Food Safety Almanac razvio je BfR u suradnji s nacionalnim kontakt točkama Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). Svaka zemlja ima pristup svom profilu pa ga može redovito ažurirati. Profil sadrži grafički prikaz hijerarhije nacionalnog sustava sigurnosti hrane, opis pravne osnove kao i kratki prikaz centralnih institucija uključenih sustav.

Osim europskih zemalja, World Food Safety Almanac planira se proširiti na što više zemalja iz cijeloga svijeta, čime bi postao prva platforma ovoga tipa na međunarodnoj razini.

Almanahu možete pristupiti na sljedećoj poveznici.

Izvor naslovne slike: Unsplash/Ive Erhard

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content