Iz EFSA-e: Vibrio bakterije u morskim plodovima – povećan rizik zbog klimatskih promjena i antimikrobne otpornosti

Prema najnovijoj procjeni Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), povećanje rasprostranjenosti bakterija roda Vibrio očekuje se u Europi i na globalnoj razini zbog klimatskih promjena, posebno u bočatim vodama te vodama niskog saliniteta. Osim toga, pojedine vrste bakterija roda Vibrio sve češće pokazuju rezistenciju na antibiotike posljednje linije obrane.

EFSA-ini znanstvenici proveli su procjenu javnozdravstvenih aspekata bakterija Vibrio spp. povezanih s konzumacijom morskih plodova. To su bakterije koje se mogu pronaći u morskim plodovima, a čiji su pojedini sojevi patogeni te mogu uzrokovati gastroenteritis i teške infekcije. U prethodnom izvješću (CLEFSA), EFSA-ini stručnjaci analizirali su moguće utjecaje klimatskih promjena na širok raspon pitanja vezanih uz sigurnost hrane, uključujući pojavnost Vibrio bakterija u morskim plodovima.

Više informacija o tome koje vrste Vibrio bakterija predstavljaju rizik za javno zdravstvo, uvjetima potrebnim za njihovo preživljavanje i razmnožavanje te o njihovoj pojavnosti, potražite na poveznici.

Izvor fotografije Freepik:

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content