Influenca ptica – virus se brzo širi Europom

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je novo izvješće o influenci ptica u kojem se navodi kako se virus influence ptica brzo širi diljem kontinenta, čak i u državama članicama Europske unije (EU) koje su do sada bile netaknute.

Više od 300 slučajeva influence ptica prijavljeno je prošlog mjeseca u Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji. U većini slučajeva virus je detektiran među divljim pticama iako je u nekolicini slučajeva zaraze bilo i kod domaće peradi. EFSA-a u izvješću procjenjuje da postoji visok rizik od širenja virusa s divljih ptica na domaću perad.

U svom prethodnom izvješću EFSA je upozorila je na mogućnost brzog širenja visoko patogene influence ptica (eng. highly pathogenic avian influenza – HPAI) na zapadnu Europu zbog izbijanja zaraze među divljim i domaćim pticama u Zapadnoj Rusiji i Kazahstanu, koja se pojavilaovog ljeta. Ova se regija nalazi na jesenskoj migracijskoj ruti kojom divlje ptice vodarice dolaze u Europu.

Nik Kriz, rukovoditelj EFSA-inog Odjela za zdravlje životinja i biljaka, rekao je: „Sprječavanje daljnjeg povećavanja širenja virusa zahtijevat će blisku suradnju između javno zdravstvenih sektora koji se bave zdravljem životinja, zdravljem ljudi, okolišem i profesionalnim oboljenjima  – drugim riječima One health pristup diljem Europe.“

Nadležna tijela država članica EU potiču se da nastave pratiti kretanja divljih ptica i domaće peradi te da implementiraju mjere kontrole s ciljem sprječavanja ljudskog kontakta sa zaraženim ili umrlim pticama. Države članice također se savjetuje da u visoko rizičnim područjima provode pojačane biosigurnosne mjere smanjenja rizika istaknute u Provedbenoj odluci komisije (EU) 2018/1136.

Potrebno je pomno praćenje evolucije virusa kako bi se mogli procijeniti rizici mutacija na zdravlje ljudi. Vrlo je važno i dijeljenje informacija vezanih za sekvenciranje cijelog genoma, u svrhu precizne detekcije  pojave novonastalih virusa ili genetskih mutacija sa svojstvima koja mogu imati štetan utjecaj na zdravlje ljudi i životinja.

Izvještaj je napravljen uz podršku Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) i Europskog referentnog laboratorija za influencu ptica.

Izvještaj možete pročitati na poveznici:
https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/article_0.pdf

Twitter status:
https://twitter.com/i/status/1329742120685592576

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content