HAPIH – domaćin Jesenske škole „Istraživanje praktične primjene procjene rizika u području sigurnosti hrane“

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Centrom za sigurnost hrane, prošli je tjedan organizirala prvu u nizu Jesensku školu, pod nazivom: „Istraživanje praktične primjene procjene rizika u području sigurnosti hrane“ 

Škola je održana u periodu od 14. do 18. listopada 2019. godine u Osijeku za 20 sudionika iz pretpristupnih zemalja i zemalja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske. 

„Hrana je bitan dio života, treba nam da preživimo. Ali hrana  je puno više. Izvor je izražavanja kulture i kulturne baštine. Ona spaja obitelji, prijatelje i nacije. To je razlog zašto je hrana koja nije sigurna – potpuno neprihvatljiva. Povrh svega, krize vezane za sigurnost hranu ne poznaju  nacionalne granice. Upravo stoga je intenzivna suradnja na svim razinama neophodna“, istaknuo je u svom uvodnom govoru ravnatelj HAPIH-a, doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić.

Stručnjaci Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Centra za sigurnost hrane,   tijekom pet dana sudionicima su pružili teorijski dio, uz naglasak na praktične zadatke i primjere vezane za prikupljanje podataka o prehrambenim navikama, kontaminantima u hrani, mikrobiološkoj i kemijskoj procjeni rizika, GMO i komunikaciji o riziku.

„Jesenska škola nova je partnerska inicijativa za IPA partnere razvijena u uskoj suradnji sa znanstvenicima i stručnjacima iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Shema je dobar primjer temeljnih vrijednosti suradnje i otvorenosti EFSA-e  u praksi. Hrvatske institucije za sigurnost hrane sudjelovale su u pretpristupnom programu EFSA-e od 2006. do 2013. godine, a zajedničke aktivnosti provedene s EFSA-om pomogle su njihovim institucijama u uspostavljanju sustava sigurnosti hrane koji je model drugim zemljama u regiji,“ naglasio je voditelj EFSA Pretpristupnog programa, Drago Marojević.

HAPIH je integrirani član EFSA-ine mreže za znanstvenu suradnju i kontakt točka EFSA-e. U okviru pretpristupnog programa 2019 -2121. koji financira Europska komisija (EC) u okviru IPA II instrumenta, EFSA planira niz edukacija čiji je cilj promicanje razumijevanja rada EFSA-e, razmjena stručnosti i stvaranje mehanizama za razmjenu informacija između pretpristupnih zemalja, država članica EU-a i EFSA-e, a vezano za procjenu rizika i sigurnost hrane. „Vjerujemo kako je ova škola samo prva u nizu uspješnih suradnji ovog tipa EFSA-e i HAPIH-a,“ zaključio je ravnatelj HAPIH-a, doc.dr.sc. Dugalić.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content