Godišnji sastanak dionika u sustavu sigurnosti hrane

Predstavnici iz Nacionalne mreže institucija u području sigurnosti hrane zajedno sa stručnjacima koji sudjeluju u radu znanstvenih mreža Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) okupili su se u četvrtak, 1. prosinca, u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu, kako bi razmijenili novosti, dogovorili potencijalne suradnje i upoznali se s najnovijim mogućnostima koje nudi EFSA.

Već četvrtu godinu zaredom, organizator ovoga sastanka je nacionalna kontakt točka EFSA-e iz Centra za sigurnost hrane Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Kontakt točka predstavlja jedinstvenu poveznicu između EFSA-e i nacionalnih institucija u sustavu sigurnosti hrane, od ministarstava i zavoda pa sve do istraživačkih instituta i ostalih dionika.

EFSA je referentno tijelo Europske unije za znanstvenu procjenu rizika vezanu uz sigurnost hrane i hrane za životinje, prehranu, zdravlje i dobrobit životinja, biljno zdravstvo i zaštitu bilja. Ovaj sastanak rezultat je, između ostalog, uspješne dugogodišnje suradnje između HAPIH-a i EFSA-e. Tako je na početku sastanka sudionike pozdravila Andrea Gross-Bošković, stručna savjetnica u HAPIH-u i nacionalna predstavnica u Savjetodavnom vijeću EFSA-e, koja je kasnije u tijeku svog predavanja pozvala na zajedničku suradnju u uspostavljanju nacionalne platforme za rizike u nastajanju.

O aktualnostima iz EFSA-e sudionike su obavijestile nacionalne kontakt točke EFSA-e, a kasnije su im se, izravnim prijenosom iz Parme, pridružili i sami stručnjaci iz EFSA-e. 

Dr. sc. Gorgias Garofalakis iz EFSA-inog Odjela za znanje, inovacije i partnerstva (KNOW Unit) predstavio je mogućnosti suradnje s EFSA-om, osobito se osvrnuvši na plan rada EFSA-e za 2023. godinu. Na tu temu nadovezala se dr. sc. Cristina Alonso Andicoberry iz Odjela za suradnju i vanjske odnose (ENREL Unit) predstavivši program stručnog osposobljavanja za procjenu rizika (EU FORA). Prijave za novu generaciju kandidata otvorene su do ožujka 2023. godine, a prijaviti se mogu isključivo institucije koje se nalaze na listi članka 36. Naposljetku, kratki pregled sustava prikupljanja podataka vezanih uz sigurnost hrane u EU-u dala je Elina Ciekure iz ENREL Unit-a.

Okupljanje ključnih aktera za sigurnost hrane postavilo je temelj za uspješniji i učinkovitiji nastavak suradnje kako bi se zaštitilo zdravlje krajnjih potrošača kao i svih dionika prehrambenih sustava, od polja do stola.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content