Europski parlament od EFSA-e zatražio znanstveno mišljenje o potencijalnim rizicima od mikroplastike u hrani, vodi i zraku

Prema podacima posljednjeg Eurobarometra o sigurnosti hrane iz 2025. godine, osviještenost potrošača o mikroplastici u hrani porasla je na 63 % na razini Europske unije, što predstavlja rast od 8 % u odnosu na rezultate prethodnog istraživanja iz 2022. godine. Dodatno, 33 % europskih ispitanika navelo je mikroplastiku kao jedan od glavnih razloga svoje zabrinutosti vezano za sigurnost hrane. U Hrvatskoj je 26 %  građana izrazilo zabrinutost zbog mikroplastike u hrani, što je slično europskom prosjeku, te predstavlja porast od 3 % u odnosu na rezultate iz 2022. godine.

S obzirom na rastući interes javnosti za ovu temu, ali i na istovremenu nedostatnu razinu znanja u ovom području, Europski parlament zatražio je od Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) izradu znanstvenog mišljenja o potencijalnim zdravstvenim rizicima od mikroplastike u hrani, vodi i zraku.

EFSA-ini stručnjaci pripremit će pregled najnovijih saznanja o mikroplastici, uključujući puteve ulaska u tijelo, moguće učinke na zdravlje, te načine prijenosa u hranu i metode procjene rizika za zdravlje potrošača. Nadalje, izradit će ažuriranu procjenu izloženosti mikroplastici temeljenu na najnovijim znanstvenim spoznajama.

Objava EFSA-ina znanstvenog mišljenja, koja se očekuje krajem 2027. godine, doprinijet će unaprjeđenju znanja u području obilježenom znanstvenom nesigurnošću. Osim toga, pružit će Europskom parlamentu najnovija saznanja o mikroplastici u hrani i znanstvenu podlogu upraviteljima rizikom za buduće donošenje odluka o najboljim načinima zaštite potrošača od izloženosti mikroplastici iz hrane.

Unaprjeđenje znanja o mikroplastici

Tijekom posljednjih nekoliko godina, EFSA je objavila niz dokumenata posvećenih temi mikroplastike u hrani. Primjerice, najnovija publikacija uključuje pregled literature o mikro- i nanoplastici koja u hranu prelazi iz materijala u dodiru s hranom, iako u znatno manjim količinama nego što su to prikazala neka ranija istraživanja. Taj pregled pruža uvid u postojeće nedostatke u dostupnim podacima te daje preporuke za daljnja istraživanja.

Godine 2021., EFSA je organizirala 25. Znanstveni kolokvij, koji je okupio relevantne stručnjake s ciljem revizije saznanja o mikro i nanoplastici u hrani. Događaj je istaknuo postojeće nedostatke u znanju te potrebu za harmonizacijom metoda i koordinacijom međunarodnog istraživanja u ovom području.

Također, EFSA je još 2016. godine pripremila znanstvenu izjavu o mikro i nanoplastici u hrani, prvenstveno u morskim plodovima, u kojoj su istaknuti nedostaci u znanju te nedostatak standardiziranih metoda za procjenu zdravstvenih rizika povezanih s mikroplastikom.

Izvor naslovne fotografije: Freepik

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti →