EU izvješće o antimikrobnoj otpornosti u zoonotskim i indikatorskim bakterijama kod ljudi, životinja i u hrani za 2018./2019. godinu

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Europski centar za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC) objavili su Zbirno izvješće EU o antimikrobnoj otpornosti u zoonotskim i indikatorskim bakterijama kod ljudi, životinja i u hrani za 2018./2019. godinu. Izvješće se temelji na podacima monitoringa antimikrobne otpornosti koje su prikupile države članice EU u predmetnom razdoblju.

Izvješće pokazuje kako je značajan udio bakterija roda Salmonella i Campylobacter i dalje otporan na antibiotike koji se zajednički koriste kod ljudi i životinja, što je bio slučaj i prethodnih godina.

Kod bakterija soja salmonela, poznatog kao S. Kentucky, zabilježen je u ljudi visok udio otpornosti na ciprofloksacin (82,1 %), antibiotik koji se obično koristi za liječenje nekoliko vrsta infekcija. Posljednjih godina, u nekoliko se zemalja sve češće javlja S. Enteritidis otporna na nalidiksičnu kiselinu i/ili ciprofloksacin. Sve veća pojava otpornosti na fluorokinolone i/ili kinolone u ovim sojevima salmonela vjerojatno je posljedica širenja posebno otpornih sojeva.

Otpornost bakterija iz roda Campylobacter na ciprofloksacin danas je uobičajena pojava u većini zemalja, te stoga ovaj antimikrobni lijek ima ograničenu uporabu u liječenju infekcija bakterijama iz roda Campylobacter kod ljudi.

Ovo izvješće donosi i neka pozitivna saznanja. Tijekom razdoblja 2015.-2019., u izolatima salmonele kod ljudi primijećen je pad otpornosti na ampicilin u osam i tetracikline u jedanaest država članica.

U istom razdoblju, primijećen je opadajući trend u prevalenciji E. coli koja proizvodi β-laktamaze proširenog spektra (ESBL) u uzorcima životinja namijenjenih za prehranu ljudi u 13 država članica EU. Ovo je važno otkriće iz razloga što su određeni sojevi E. coli koja proizvodi ESBL odgovorni za ozbiljne infekcije u ljudi.

Kombinirana otpornost na dva kritično važna antimikrobna sredstva, fluorokinolone i cefalosporine treće generacije kod salmonela te fluorokinolone i makrolide u kampilobakterima, i dalje je niska. Ovi kritično važni antimikrobni lijekovi obično se koriste za liječenje ozbiljnih infekcija bakterijama iz roda Salmonella i Campylobacter kod ljudi.

U devet država članica EU, u razdoblju 2014.-2019. godine, povećao se udio bakterija E. coli koje reagiraju na sve testirane antimikrobne lijekove u uzorcima životinja namijenjenih za prehranu ljudi.

Situacija u RH

U izolatima C. jejuni iz brojlera zabilježena je povećana otpornost na ciprofloksacilin, te je za vremensko razdoblje 2014.-2019. utvrđen značajan rast otpornosti na ciprofloksacilin, tetraciklin, streptomicin i eritromicin, premda je u 2019. (u odnosu na 2018.), otpornost na streptomicin i ciprofloksacilin u padu, a na eritromicin i tetraciklin stagnira.

U brojlera je analiziran trend otpornosti na antibiotike u 27 članica EU u vremenskom razdoblju 2009.-2019., te je u našoj je zemlji zabilježen trend pada otpornosti na antibiotike ampicilin i cefotaksim.

Izolati C. coli iz svinja ukazuju na pad otpornosti na eritromicin i tetraciklin, dok je došlo do rasta otpornosti na steptomicin i ciprofloksacilin.

U izolatima S. Bandenburg iz trupova svinja utvrđena je otpornost na ciprofloksacilin (3/15), ali nije bilo rezistencije na nalidiksičnu kiselinu. U 2018/19. godini otpornost na više antibiotika (MDR) u salmonelama prijavljena je u 50 % izolata iz svinja, dok je u 35 % slučajeva zabilježena potpuna osjetljivost na antibiotike.

Za indikator bakteriju E. coli u teladi utvrđen je pad otpornosti na tetraciklin, ampicilin i ciprofloksacilin.

Izvješće je u cijelosti dostupno na mrežnim stranicama EFSA-e:

The European Union Summary Report on Antimicrobial Resistance in zoonotic and indicator bacteria from humans, animals and food in 2018/2019

Dostupna je i interaktivna infografika s vizualizacijom podataka iz predmetnog izvješća:

Antimicrobial resistence in EU

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA