Ekstra ljuti snack proizvodi – društveni izazov ili rizik za zdravlje?  

Što je društveni izazov jednog čipsa (The One Chip Challenge)?

U posljednje vrijeme popularni su različiti izazovi na društvenim mrežama, a među njima i takozvani „Izazov jednog čipsa“, koji uključuje konzumaciju jednog izrazito ljutog listića čipsa, a zatim čekanje što je dulje moguće prije nego što se pojede ili popije bilo što drugo. Sudionici ovog izazova često snimaju konzumaciju takvih izrazito ljutih proizvoda i objavljuju svoje reakcije na društvenim mrežama.

Koliko su ljuti proizvodi iz izazova s jednim čipsom?

Osjećaj ljutine ili začinjenosti u ustima i grlu nakon jedenja proizvoda koji su začinjeni ljutim papričicama različitih naziva (čili papričica, španjolska paprika, ljuta paprika, kajenska paprika itd.) posljedica je prisutnosti kapsaicina, kemijskog spoja prirodno prisutnog u unutarnjim membranama ljutih papričica. Razina ljutine najčešće se izražava pomoću Scoville-ove ljestvice (eng., Scoville Heat Units – SHU), pri čemu čisti kapsaicin ima vrijednost od 16 milijuna SHU. Neke od najljućih papričica na svijetu, poput vrste Carolina Reaper (1,4 – 2,2 milijuna SHU) i vrste Pepper X (do 3,2 milijuna SHU), često se koriste kao sastojci u ovakvim proizvodima. Također se dodaju i druge izuzetno ljute vrste poput Trinidad Moruga Scorpion, Naga Bhut Jolokia i Habanero papričica. S obzirom na prisutnost ovih papričica u izrazito začinjenim snack proizvodima, količina kapsaicinoida u istima je prilično visoka.

Izvor fotografije: Unsplash

Kako konzumacija ekstra ljutih proizvoda s kapsaicinom utječe na zdravlje?

Rezultati brojnih znanstvenih istraživanja pokazuju kako konzumacija proizvoda s kapsaicinom može izazvati niz neugodnih simptoma, od blagih do ozbiljnih, zavisno od njegove količine u proizvodu. U usnoj šupljini kapsaicin potiče pojačano lučenje sline, uz istovremenu pojavu suzenja očiju i curenja nosa. Osjećaj žarenja u ustima obično traje oko 20 minuta, nakon čega nelagoda najčešće prelazi niže u gastrointestinalni trakt. Nadalje, može doći do pojačanog lučenja želučane kiseline i oštećenja crijevne sluznice, što uzrokuje simptome poput žgaravice i grčeva. Osim unutarnjeg, kapsaicin može imati i nadražujuće površinsko djelovanje. U slučaju kontakta s očima, kapsaicin može izazvati crvenilo, intenzivno suzenje, a u težim slučajevima i edem oka. Navedeni simptomi su neugodni, no ipak relativno blagi.

S druge strane,  rezultati znanstvenih istraživanja također pokazuju kako iznimno visoke doze kapsaicina, poput onih u ekstra ljutim snack proizvodima, mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija kao što su dugotrajni proljev, snažno povraćanje, intenzivne glavobolje, hipertenzivna kriza, akutni infarkt miokarda, pa čak i smrtnog ishoda.

Mogu li se ipak konzumirati proizvodi koji sadrže kapsaicin?

Pojedina istraživanja sugeriraju kako konzumacija proizvoda s umjerenim količinama kapsaicina može ubrzati metabolizam i tako doprinijeti održavanju tjelesne mase. Osim toga, poznata su njegova brojna pozitivna farmakološka svojstva, uključujući antibakterijsko, antioksidativno i protuupalno djelovanje. Unatoč tim potencijalnim koristima, preporučuje se oprez i isključivo konzumacija proizvoda koji sadrže kapsaicin u umjerenim količinama.

Preporuke i savjeti

S obzirom na potencijalne rizike, preporučuje se oprez pri unosu hrane s visokim udjelom kapsaicina. Posebnu pažnju trebaju obratiti osjetljive populacijske skupine, poput djece i adolescenata, kao i osobe s kroničnim oboljenjima probavnog sustava (gastritis, čir na želucu, sindrom iritabilnog crijeva), zabilježenim alergijskim reakcijama nakon konzumacije hrane ili koje su osjetljive na ljutu hranu, povišenim krvnim tlakom te srčanim bolestima i trudnicama. Kod ovih skupina, konzumacija hrane izrazito bogate kapsaicinom može pogoršati postojeće simptome ili dovesti do ozbiljnih komplikacija. Stoga se preporučuje čuvanje ovakvih proizvoda izvan dohvata djece te generalno izbjegavanje takvih proizvoda za ostale osjetljive skupine.

Ipak, u slučaju konzumacije ovakvih proizvoda, važno je pravilno reagirati i izbjeći pogoršanje simptoma.

Već kod početnih simptoma, poput žarenja u ustima, ne preporučuje se piti vodu. Iako može pružiti kratkotrajno olakšanje, voda zapravo ne razgrađuje kapsaicin, nego ga širi po usnoj šupljini, što pojačava osjećaj žarenja.

Za učinkovito ublažavanje simptoma, preporučuje se konzumacija namirnica koje neutraliziraju ili razgrađuju kapsaicin, poput:

  • mliječnih proizvoda (mlijeko, jogurt) – zbog proteina kazeina koji razgrađuje kapsaicin
  • kisele hrane ili pića (npr. sok od naranče) – kiseline pomažu u razgradnji kapsaicina
  • namirnica s visokim udjelom masti i/ili ulja (npr. maslac od kikirikija) – masti i ulja doprinose neutralizaciji kapsaicina
 
Fotografije preuzete sa stranice Canva (www.canva.com) korištenjem besplatnih licenci

Također, unos namirnica s visokim udjelom ugljikohidrata poput kruha, može ublažiti simptome. Naime, iako ne razgrađuju i ne neutraliziraju kapsaicin, ovakve namirnice mogu djelovati kao njegovo upijajuće sredstvo i na taj način umanjiti osjećaj nelagode.

U slučaju pojave jakih bolova, povraćanja, vrtoglavice, poteškoća s disanjem i drugih ozbiljnih stanja, potrebno je u što kraćem roku potražiti liječničku pomoć.

Iako ljuta hrana može biti dio raznolike prehrane, proizvodi s izrazito visokim udjelom kapsaicina mogu predstavljati veći izazov za organizam te se njihova konzumacija ne preporučuje, osobito osjetljivijim skupinama. Umjerenost i  informiranost ključni su za sigurno uživanje u začinjenim jelima.

Izvor naslovne fotografije: Freepik

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti →