Iz EFSA-e: Visoke stope sukladnosti ostataka veterinarsko-medicinskih proizvoda u hrani

Najnoviji podaci Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) o monitoringu ostataka veterinarsko-medicinskih proizvoda u životinjama i hrani životinjskog podrijetla u Europskoj uniji pokazuju da su i dalje u padu. Godišnje izvješće EFSA-e za 2021. godinu sadržava podatke koje su dostavile države članice, Island i Norveška. Broj analiziranih uzoraka blago se povećao u odnosu na 2020. godinu.

U 2021. godini postotak nesukladnih uzoraka iznosio je 0,17 %, što je najniža zabilježena vrijednost u posljednjih 12 godina, kada se nesukladnost kretala od 0,19 % do 0,37 %. U 2020. godini udjel nesukladnih uzoraka iznosio je 0,19 %.

Ukupna razina nesukladnosti u ciljanim uzorcima, tj. onima uzetima radi otkrivanja nezakonite upotrebe ili provjeru nesukladnosti s najvišim dopuštenim razinama, također se smanjila na 0,24 %, u usporedbi s 0,27 % – 0,35 % tijekom prethodne četiri godine.

Republika Hrvatska je tijekom 2021. godine analizirala 2.777 uzoraka na ostatke veterinarsko-medicinskih proizvoda i drugih tvari, od čega se najviše uzoraka odnosilo na goveda (790) te svinje (623 uzorka). Slijede perad (363), mlijeko (362), jaja (201), akvakultura (182), med (117), ovce (61), konji i uzgajana divljač (35), koze (20), divljač (18) te zečevi (po 5).

Izvješće za 2021. o rezultatima praćenja ostataka veterinarsko-medicinskih proizvoda i drugih tvari u živim životinjama i proizvodima životinjskog podrijetla dostupno je na mrežnim stranicama EFSA-e. Obuhvaća različite skupine tvari, uključujući hormone, antibakterijske tvari, zagađivače okoliša, zabranjene tvari i druge veterinarske lijekove.

Rezultati su prikazani i u sklopu novog interaktivnog alata za vizualizaciju podataka.

Cijeli skup podataka, koji se sastoji od oko 13 milijuna analitičkih rezultata, dostupan je na EFSA-inom repozitoriju otvorenog pristupa – Knowledge Junction-u, čiji je cilj povećati transparentnost, reproducibilnost i mogućnost ponovne uporabe dokaza koji se koriste u procjenama rizika vezanima uz sigurnost hrane i hrane za životinje.

Izvor naslovne fotografije: aleksandarlittlewolf/freepik

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content