Bakterije koje proizvode enzime karbapenemaze, nekad uglavnom prisutne u bolnicama, sada se otkrivaju u životinjama koje se koriste za proizvodnju hrane te prehrambenim proizvodima diljem Europe.
Iako ne postoji konkretan dokaz o mogućnosti prijenosa navedenih bakterija na ljude putem hrane, isti sojevi bakterija otkriveni su kod ljudi i životinja, što potencijalno upućuje na mogućnost prijenosa između životinja i ljudi.
Enterobakterije koje proizvode karbapenemaze (eng. carbapenemase-producing Enterobacterales, CPE) bakterije su koje imaju sposobnost inaktivacije karbapenema – antibiotika koji se koriste u liječenju različitih infekcija kod ljudi. Otpornost na navedene antibiotike potencijalno može rezultirati ograničenim brojem učinkovitih opcija za liječenje, što predstavlja značajan izazov za javno zdravstvo.
Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je znanstveno mišljenje o pojavnosti i širenju enterobakterija koje proizvode karbapenemaze diljem prehrambenog lanca na području Europske unije (EU) i Europskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA). Navedeno znanstveno mišljenje pruža pregled podataka i literature na ovu temu, prikupljenih do kraja veljače 2025. godine. Informacije u znanstvenom mišljenju prikupljene su iz država članica EU-a i EFTA-e, uz uvide Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC).
Glavni zaključci navedenog znanstvenog mišljenja su sljedeći:
- CPE bakterije otkrivene su u prehrambenom lancu u 14 od 30 država članica EU-a/EFTA-e od 2011. godine do veljače 2025. godine
- Najčešće prijavljivane CPE bakterije su vrsta E.coli terodovi Enterobacter, Klebsiella i Salmonella, uglavnom porijeklom iz kopnenih životinja koje se koriste za proizvodnju hrane (svinje, goveda te, u manjem broju slučajeva, perad)
- Broj prijavljenih slučajeva otkrivenih CPE bakterija porastao je, posebno kod svinja, goveda i peradi, sa značajnim porastom u 2021. i 2023. godini u nekoliko zemalja članica
- Deset od trideset zemalja članica EU-a/EFTA-e uspostavili su planove pripravnosti za nadzor i istraživanje navedenih bakterija
EFSA-ine glavne preporuke za prevenciju i smanjenje širenja CPE bakterija uključuju:
- Proširenje aktivnosti nadzora prisutnosti CPE bakterija na druge vrste hrane u kojima se prisutnost navedenih bakterija trenutno ne nadzire, poput povrća i morskih plodova
- Poboljšanje metoda detekcije prisutnosti CPE bakterija, provedbu postupka praćenja sukladno sustavu sljedivosti (eng. trace-back investigations) te molekularnu tipizaciju navedenih bakterija u svrhu objašnjenja putova njihovog prijenosa, uključujući prijenos među radnicima i prijenos hranom za životinje
- Usmjeravanje istraživanja na kreiranje ciljanih studija kojima bi se objasnilo širenje navedenih bakterija duž prehrambenog lanca
U sljedećim koracima, EFSA će pružiti podršku državama članicama u daljnjem istraživanju i prikupljanju novih podataka o pojavnosti i širenju CPE bakterija, uzimajući u obzir raznolikost gena kod različitih životinjskih vrsta na nacionalnoj razini. Ažurirano znanstveno mišljenje s novim zaključcima EFSA planira objaviti 2027. godine.
Stalni EFSA-ini napori u borbi protiv antimikrobne rezistencije odražavaju predanost u očuvanju javnog zdravlja. Integrirani pristup „Jedno zdravlje“ ključan je za provedbu učinkovitog nadzora i smanjenje širenja bakterija koje proizvode karbapenemaze u prehrambenom lancu.
Izvor naslovne fotografije: Freepik