EFSA savjetuje subjekte u poslovanju s hranom o informiranju potrošača

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je nove smjernice s ciljem pomoći subjektima u poslovanju s hranom prilikom donošenja odluke o navođenju informacija o čuvanju hrane i vremenu u kojem se hrana treba konzumirati

Nakon otvaranja zapakirane hrane, bakterije se mogu prenijeti na hranu preko kontaminiranih ruku, površina ili opreme. Određivanje vremenskog perioda u kojem se hrana može konzumirati kompleksan je zadatak za subjekte u poslovanju s hranom. Smjernice razvijene od strane EFSA-inih stručnjaka mogu pomoći subjektima u poslovanju s hranom u odluci je li prikladno potrošačima dati i dodatne upute uz navode „upotrijebiti do“ i „najbolje upotrijebiti do“. 

U smjernicama se navodi kako je za hranu kod koje otvaranjem pakiranja može doći do rasta štetnih bakterija, vrijeme sigurne konzumacije kraće nego što je naznačeno navodom „upotrijebiti do“ ili „najbolje upotrijebiti do“. 

Smjernice, također, obuhvaćaju savjete o dobrim praksama sigurnog odmrzavanja hrane. Zamrzavanje sprječava rast bakterija. Međutim, bakterije se mogu aktivirati tijekom odmrzavanja te se razmnožavati u hrani do koncentracija koje mogu uzrokovati bolesti prenosive hranom. Stručnjaci su identificirali dobre prakse koje smanjuju rast štetnih mikroorganizama tijekom odmrzavanja.

Primjerice, odmrzavanje treba provoditi na niskim temperaturama, npr. u hladnjaku, odmrznutu hranu treba držati u originalnom pakiranju ili čistom spremniku kako bi se izbjegla kontaminacija, potrošači se uvijek trebaju pridržavati uputa proizvođača o čuvanju i pripremi hrane kako bi bili sigurni da će hrana ostati sigurna za konzumaciju, a odmrznutu hranu ne treba ponovno zamrzavati.  

Predmetne smjernice su u cijelosti dostupne na mrežnim stranicama EFSA-e:

Guidance on date marking and related food information: part 2 (food information)

Popratna inforgrafika sa savjetima za sigurno odmrzavanje hranedostupna je na hrvatskom jeziku:

Sigurno odmrzavanje hrane 

Ovim smjernicama su prethodile smjernice izrađene u prosincu 2020. čiji je cilj bio pomoći subjektima u poslovanju s hranom prilikom donošenja odluke o stavljanju navoda „upotrijebiti do“ ili „najbolje upotrijebiti do“ na svoje proizvode. Te su smjernice također dostupne na mrežnim stranicama EFSA-e:

Guidance on date marking and related food information: part 1 (date marking)   

Navođenje roka trajanja daje korisnu informaciju o tome koliko dugo se hrana može držati prije nego što počne gubiti na kvaliteti ili postane nesigurna za jelo. Jasne informacije na pakiranju mogu pomoći u smanjenju otpada od hrane u EU.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content