Skip to content

EFSA revidirala vrijednost za prihvatljivi dnevni unos bakra

Bakar je esencijalan mikronutrijent za sva živa bića. Premalen ili prevelik unos bakra prehranom može uzrokovati zdravstvene probleme. Prirodno je prisutan u hrani, a u prehrambeni lanac ulazi i kao posljedica korištenja organskih i konvencionalnih pesticida, prehrambenih aditiva i aditiva u hrani za životinje, obogaćivanja hrane i dodataka prehrani.

Suvišno zadržavanje bakra tijekom dužeg vremena može biti toksično za organizam, a osobito za jetru u kojoj se suvišak pohranjuje. Upravo zbog toga znanstveni odbor Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) proveo je ponovnu procjenu vrijednosti koja se odnosi na zaštitu zdravlja (HBGV, engl. health-based guidance values).

Odbor zaključuje da se zadržavanje bakra u organizmu ne očekuje pri unosu manjem od 5 mg/dan, što je niža vrijednost u odnosu na prethodno postavljenu referentnu vrijednost od 10 mg/dan. U skladu s tim, uspostavio je i vrijednost za prihvatljivi dnevni unos (ADI) za odraslu populaciju koja iznosi 0,07 mg/kg tjelesne mase. Stručnjaci će naknadno odrediti prihvatljivi dnevni unos za mlađe populacijske skupine. 

U sklopu ovog znanstvenog mišljenja stručnjaci su po prvi puta procijenili izloženost bakru iz svih prehrambenih i neprehrambenih izvora. Unosu znatno doprinose prirodno prisutne razine bakra u hrani i sastojcima hrane kao i dugotrajna upotreba bakrenog posuđa i cijevi. Pesticidi, gnojiva, prehrambeni aditivi i aditivi u hrani za životinje tek neznatno doprinose unosu bakra u ljudi. Prosječna izloženost bakru prehranom procjenjuje se da je između 0,014 i 0,022 mg/kg t.m./dan kod odraslih pa sve do 0,053 mg/kg t.m./dan kod djece starije od tri godine.

Unosu bakra, s obzirom na FoodEx2 klasifikacijski sustav, najviše doprinose sljedeće kategorije hrane:

  • Žitarice i proizvodi od žitarica,
  • Voće i proizvodi od voća,
  • Meso i mesni proizvodi,
  • Povrće i proizvodi od povrća,
  • Kava, kakao, čaj i infuzije,
  • Hrana za mlađu populaciju,
  • Mlijeko i mliječni proizvodi.

Izloženost dojenčadi i djece relativno je veća. Početna i prijelazna hrana za dojenčad znatno doprinose prehrambenoj izloženosti bakru u dojenčadi i male djece. Ipak, zbog toga što djeca imaju povećane nutritivne potrebe uslijed rasta i razvoja, ne očekuje se da bi moglo doći do pojave nepovoljnih učinaka.

Cjelovitom znanstvenom mišljenju o ponovnoj procjeni vrijednosti za bakar koja se odnosi na zaštitu zdravlja i procjeni izloženosti iz svih izvora možete pristupiti na mrežnim stranicama EFSA-e.

Izvor fotografije: Freepik/jcomp

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti →