EFSA pokrenula web stranicu posvećenu Međunarodnoj godini biljnog zdravstva 2020

S ciljem obilježavanja Međunarodne godine biljnog zdravstva 2020 (International Year of Plant Health  – IYPH), Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) pokrenula je prigodnu web stranicu s naglaskom na provođenje aktivnosti s različitim partnerima u borbi protiv štetnika i biljnih bolesti u svrhu zaštite usjeva, parkova i vrtova u Europskoj uniji.

EFSA navodi da biljke čine 80 % hrane koju konzumiramo, a Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) procjenjuje kako na globalnoj razini, zbog stalnog napada štetnika i biljnih bolesti, godišnje propada 40 % usjeva. Utjecaj klimatskih promjena, globalizacija trgovine i turizma dodatno doprinose ovom trendu. Ujedinjeni narodi su stoga proglasili 2020. godinu Međunarodnom godinom biljnog zdravstva. Također, u EU su se od 14. prosinca 2019. godine počele primjenjivati Uredba o biljnom zdravstvu (EU) 2016/2031 i Uredba o službenim kontrolama (EU) 2017/625.

Nadalje, EFSA je uključena u nekoliko povezanih projekata koji podržavaju napore Europske komisije u zaštiti EU od štetnika i biljnih bolest, te pomažu državama članicama da se pripreme za buduće prijetnje.

Nova web stranica EFSA-e pruža korisne informacije o nekoliko različitih tema i povezanim EFSA-inim aktivnostima, kao što su praćenje štetnika i biljnih bolesti u nastajanju te nadzor postojećih putem različitih alata i znanstvenih istraživanja koji obuhvaćaju statističke alate i smjernice za istraživanja; prioritetni štetnici i biljne bolesti koje je utvrdila Europska komisija; biljke visokog rizika čiji je unos u EU zabranjen te procjena rizika i kategorizacija štetnika i biljnih bolesti.

EFSA tijekom godine planira niz dodatnih aktivnosti u svrhu potpore Međunarodnoj godini biljnog zdravstva, a sve one će biti popraćene na ovoj web stranici.

Stranica pod nazivom „Working together to protect Europe’s plants“ dostupna je na https://bit.ly/2vN3pMy

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content