Na području Europske unije goveda se uzgajaju različitim metodama – dok se neka drže u zatvorenim objektima, druga slobodno borave na pašnjacima. U svom Znanstvenom mišljenju o dobrobiti goveda, znanstvenici Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) iznijeli su preporuke za unapređenje njihove dobrobiti, s posebnim naglaskom na uvjete uzgoja u objektima i prehranu.
Goveda se prvenstveno uzgajaju radi proizvodnje mesa, a obuhvaćaju nekoliko kategorija:
- Krave dojilje – ženke koje se razmnožavaju i doje telad
- Telad – mlada goveda starosti od 6 do 9 mjeseci
- Tovna goveda – goveda uzgajana radi proizvodnje mesa
Poboljšanje dobrobiti goveda – što je ključno?
Dostupnost vode
Goveda moraju uvijek imati pristup čistoj, svježoj vodi.
Velike otvorene pojilice idealne su jer omogućuju prirodno ponašanje pri pijenju.
U svakoj skupini treba osigurati najmanje dvije pojilice kako bi se smanjilo natjecanje i osigurao pristup pojilici svim životinjama.
Treba izbjegavati pojilice s bradavicom (eng., nipple drinkers), jer one ograničavaju prirodan unos vode.
Prehrana
Prehrana vrlo bogata žitaricama može izazvati probavne probleme poput acidoze buraga. Važno je u obroke uključiti više strukturiranih vlakana i voluminozne krme, izbjegavati pljesnivu hranu jer može sadržavati mikotoksine te omogućiti postupan prijelaz na novu prehranu nakon dolaska na farmu, u razdoblju od najmanje četiri tjedna.
Udobnost
Neudobni podovi povećavaju nelagodu te rizik od ozljeda.
Treba izbjegavati goli beton jer uzrokuje poteškoće pri odmoru i veće su mogućnosti da se životinje poskliznu.
Gumene prostirke postavljene preko rešetkastih betonskih podova mogu poboljšati uvjete, dok su podovi posuti slamom najsigurniji i najudobniji za životinje.
Prostranost objekata
Prevelika gužva u objektima za čuvanje goveda uzrokuje nelagodu, stres i ozljede.
Potrebno je osigurati oko 13 m² po životinji kako bi se omogućilo slobodno kretanje i istovremeno odmaranje, te najmanje 60 cm prostora za hranjenje po životinji kako bi se izbjeglo nadmetanje.
Pristup vanjskim prostorima i obogaćivanje okruženja
Kako bi goveda ostala zdrava i zadovoljna, potrebno im je osigurati dovoljno prostora i stimulativnih sadržaja.
Pristup vanjskim prostorima za odmor i slobodno kretanje potiče prirodno ponašanje, dok četke, vlaknasta krmiva i drugi predmeti potiču igru i istraživanje.
Goveda na ispaši
Ispaša pruža mnoge pogodnosti, no zahtijeva pažljivo upravljanje. Uvijek treba osigurati pristup čistoj vodi, sjeni i skloništu te je tijekom hladnog ili kišnog vremena potrebno osigurati suh prostor za odmor.
Važno je pratiti znakove stresa zbog hladnoće ili vrućine te po potrebi pružiti zaštitu od grabežljivaca.
Očuvanje stabilnosti krda
Miješanje nepoznatih životinja može izazvati agresiju i stres.
Ako je potrebno miješanje, najbolje je to učiniti dok su životinje još mlade, uz uključivanje nekoliko poznatih jedinki.
Dodatni prostor i mjesta za hranjenje olakšavaju uspostavu nove grupe.
Postupci sakaćenja
Postupci poput kastracije, odstranjivanja rožnih pupoljaka i podrezivanja repa bolni su te ih treba izbjegavati osim ako nisu strogo nužni iz medicinskih razloga.
Ako se provode, uvijek je potrebno koristiti anesteziju i analgetike, bez obzira na starost životinja.
Dobre prakse dobrobiti životinja ne promiču samo njihovu unutarnju dobrobit, već i poboljšavaju njihovo zdravlje. To je ključni element za sigurnost prehrambenog lanca, uzimajući u obzir usku povezanost između dobrobiti životinja, zdravlja životinja i bolesti koje se prenose hranom, u skladu s principima pristupa „Jedno zdravlje“ (eng., One Health).
EFSA je pripremila i infografiku koja sažeto prikazuje sve navedene informacije radi lakšeg pregleda. Infografika je dostupna na sljedećoj poveznici.
Izvor naslovne fotografije: Freepik