
Postoji li rizik za javno zdravlje od perklorata u hrani?
EFSA-ini stručnjaci svoje su zaključke predstavili u Nacrtu znanstvenog mišljenja o rizicima za zdravlje ljudi od perklorata u hrani te pokrenuli javne konzultacije vezane za navedeni dokument u svrhu dovršetka procjene rizika

Procjena rizika od fluorida iz vode za piće, hrane i drugih izvora – EFSA: „Važno nam je Vaše mišljenje“
EFSA-in znanstveni odbor pregledao je preko 20 tisuća znanstvenih radova iz razdoblja od 2005. do 2024. godine te dovršio temeljit pregled najrelevantnijih studija na ljudima i životinjama

EFSA: Porast zoonoza u Europskoj uniji – zabilježen najveći broj slučajeva listerioze od 2007. godine
Ključni nalazi izvješća ukazuju na općenito povećanje broja zabilježenih slučajeva zoonoza kod ljudi, uz istovremeno zabilježen blagi pad slučajeva zoonoza koje se prenose hranom

Afrička svinjska kuga – EFSA: „Ograde nisu dovoljne“
Uspješnost mjera za suzbijanje širenja afričke svinjske kuge ovisi o njihovoj pravovremenoj implementaciji, prilagodljivosti promjenjivim epidemiološkim situacijama te njihovom redovitom ažuriranju

Više od 150 sudionika iz 23 zemlje na Međunarodnom forumu HORIZON OF INNOVATIONS u Osijeku
Forum je bila prilika za umrežavanje stručnjaka te razmjenu ideja i iskustava iz područja prehrane, bioekonomije, klimatskih promjena i digitalizacije

EFSA povećala razinu prihvatljivog dnevnog unosa saharina
Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) provela je novu procjenu prihvatljive razine unosa saharina u sklopu revizije prehrambenih aditiva koji su bili dopušteni za uporabu u hrani