EFSA, ECDC i EURL preporučuju nastavak mjera predostrožnosti za ptičju gripu

Broj slučajeva izbijanja ptičje gripe kod peradi u razdoblju od prosinca 2022. do ožujka 2023. godine smanjio se u odnosu na najvišu razinu u studenom 2022. godine. Ipak, virusi visokopatogene ptičje influence (engl. highly pathogenic avian influenza, HPAI) u Europskoj uniji doveli su do porasta broja slučajeva kod divljih ptica, posebno galebova, a i dalje uzrokuju povremene infekcije sisavaca. Masovna smrtnost galebova za sada je zabilježena u zemljama kao što su Francuska, Belgija, Nizozemska i Italija. 

S obzirom na to da se galebovi šire prema unutrašnjosti, što bi se moglo preklapati s područjima na kojima se uzgaja perad, rizik od zaraze peradi mogao bi se povećati u nadolazećim mjesecima. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Referentni laboratorij Europske unije (EURL) preporučuju provedbu preventivnih strategija u područjima proizvodnje peradi.

U nekim cirkulirajućim virusima uočene su mutacije povezane s genetskom prilagodbom sisavcima. Nedavna pojava masovne smrtnosti među sisavcima, kao što su morski lavovi, ukazuje na mogući prijenos virusa visokopatogene ptičje influence s ptica na sisavce. Stoga, znanstvenici EFSA-e i EURL-a preporučuju proširenje i jačanje nadzora divljih sisavaca i sisavaca iz uzgoja, posebno američkih kuna i svinja, u područjima na kojima je prisutna ptičja gripa.

Iako su i među ljudima povremeno zabilježene infekcije ptičjom gripom, one su i dalje rijedak događaj. Većina teških oblika ptičje gripe nedavno zabilježenih isključivo među ljudima iz zemalja izvan EU-a bila je povezana s osobama koje su bez zaštitne opreme bile izložene bolesnoj i uginuloj peradi, posebno u slučajevima dvorišnog uzgoja.

Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) procjenjuje da je rizik za širu javnost u Europi i dalje nizak te nizak do umjeren za radnike i druge osobe u kontaktu s potencijalno zaraženim bolesnim i mrtvim pticama i sisavcima. ECDC potvrđuje da su virusi visokopatogene ptičje gripe koji su trenutačno u optjecaju osjetljivi na antivirusne lijekove dostupne ljudima te da se ti virusi prvenstveno vežu na specifične receptore prisutne u pticama, a ne na humano specifične receptore.

ECDC, EFSA i EURL preporučuju uporabu odgovarajuće zaštitne opreme u kontaktu s pticama. Osobe izložene zaraženim pticama ili sisavcima trebaju se testirati i pratiti ne bi li se što prije utvrdili mogući slučajevi prijenosa.

Više informacija dostupno je i u najnovijim epizodama podcast emisije Znanost na meniju EFSA-e te  ECDC on Air.

Izvor naslovne fotografije: Unsplash/Michael Kurzynowski

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content