Edukacijom građana Zagreba obilježen Svjetski dan hrane

Smije li se jednom odmrznuta hrana ponovni zamrzavati; koje dvije oznake na namirnicama pomažu odrediti koliko se dugo mogu čuvati; može li se kuhanu hranu rezati na istoj dasci neposredno nakon sirove; koji su sastojci na deklaracijama prehrambenih proizvoda podebljani, u kojim se namirnicama može naći najviše akrilamida – pitanja su edukativnog kviza kojima su djelatnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) 16. listopada, na Svjetski dan hrane, provjeravali znanje Zagrepčana. Svi zainteresirani prolaznici na Europskom trgu te su se subote od 10 do 13 sati imali prigodu podsjetili na što treba paziti kako bi konzumiranje hrane bilo sigurno i pri tome se dobro zabaviti te, za nagradu, kući odnijeli majicu ili pregaču s prigodnom porukom.

Ovoj se HAPIH-ovoj promotivnoj akciji u sklopu kampanje Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) „EU bira sigurnu hranu“ priključio i profesor kineziologije i promotor zdravog života Mario Valentić, koji je ispred Kuće hrvatske hrane CroTaste spravljao ukusne smoothije od banana, zobenih pahuljica, rižinog mlijeka, suncokretovih sjemenski, cejlonskog cimeta, indijskog oraščića i limunove korice te sirovog kakaa.

Tako su brojni prolaznici svih generacija mogli uživati u ovom zdravom napitku, razmjenjujući savjete o pravilnom odabiru namirnica, održavanju higijene i čitanju deklaracija s ovim poznatim hrvatskim influencerom te HAPIH-ovim stručnjacima.

Prema procjenama, u Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane, a više od 50 posto hrane upravo u kućanstvima. Najčešće radi lošeg planiranja prilikom kupnje, pripreme preobilnih obroka i isteka rokova valjanosti ili njihova nerazumijevanja.

Kviz je riješio i vitalni 83-godišnjak Taljat Selmani, poznatiji kao Dida Toni, pobornik vježbanja

Organiziranjem ove zanimljive edukativne aktivacije građana poslana je poruka da svi možemo biti savjesniji potrošači tako da se pridržavamo nekoliko jednostavnih preporuka:

Kupujte samo ono što vam treba i koliko vam treba. Poslužite manje količine hrane. Ostatke hrane spremite u hladnjak i iskoristite drugi dan ili ih zamrznite, a možete ih i pretvoriti u kompost. I naučite značenje datuma „upotrijebiti do“ i „najbolje upotrijebiti do“, neke su od poruka stručnjaka EFSA-e o sigurnosti hrane o kojima potrošači mogu detaljnije saznati na stranici #EUChooseSafeFood, na kojoj se „kriju“ i odgovori na pitanja našeg kviza.

„Europski sustav sigurnosti jedan od najstrožih na svijetu.Važno je istaknuti kako iza svega zapravo stoji znanost i hrvatski građani mogu s povjerenjem birati sigurnu hranu“, naglašavaju stručnjaci HAPIH-a podsjećajući da je Organizacija za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih naroda (FAO) za ovogodišnji moto Svjetskog dana hrane odabrala „Bolja proizvodnja, bolja prehrana, bolji okoliš i bolji život“ što znači da smo u ovom poljoprivredno-prehrambenom lancu svi povezani i način na koji proizvodimo ali i konzumiramo hranu utječe na naše zdravlje ali i zdravlje planeta.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content