Približavanjem uskršnjih blagdana uobičajeno je pitanje: „Jesu li obojena, tvrdo kuhana jaja sigurna za jelo?“
Subjekti u poslovanju s hranom osiguravaju da je sva hrana stavljena na tržište, uključujući i jaja kao tradicionalnu uskršnju hranu, sigurna za konzumaciju. Briga o sigurnosti jaja započinje zdravljem jata kokoši nesilica u objektima za uzgoj peradi, kako bi se spriječila kontaminacija jaja u tim objektima a nastavlja se i tijekom transporta, skladištenja te prodaje na prodajnim mjestima. Tijela nadležna za sigurnost hrane kontroliraju kako same objekte za proizvodnju jaja tako i sve aktivnosti koje provode subjekti u poslovanju s hranom čime se osigurava vrlo visoka razina zaštite zdravlja potrošača.
Međutim, i sami potrošači imaju ključnu ulogu u sprječavanju nastanka bolesti povezanih s hranom, pa tako i jajima.
Stoga prilikom nadolazećih uskršnjih blagdana zaštitite sebe i svoju obitelj slijedeći ove savjete za sigurno rukovanje prilikom kupovine, pripreme, bojanja, posluživanja i pohrane jaja ili hrane koja ih sadrži, kako biste mogli uživati u obiteljskom okupljanju.
- Kupovina
- preporučuje se korištenje jaja iz pouzdanih i sigurnih izvora, kao što su trgovački centri, poznati proizvođači i trgovci na tržnicama ili iz vlastitog uzgoja
- po mogućnosti kupite jaja ako se prodaju iz hladnjaka ili rashladne kutije
- otvorite kutiju i uvjerite se da su jaja čista i da ljuske nisu popucale
- nakon kupovine čuvajte jaja u čistom hladnjaku na temperaturi od 4 °C ili nižoj
- Priprema
- kuhajte jaja dok žumanjak i bjelanjak ne budu čvrsti
- za savršeno tvrdo kuhana jaja, sa zlatno-žutim žumanjkom bez zelenih rubova, preporuča se zagrijati posudu s jajima do vrenja, a zatim maknuti s izvora topline i ostaviti u vodi još 12-18 minuta, ovisno o veličini jaja
- operite ruke, pribor, opremu i radne površine vrućom vodom i sapunom prije i nakon što dođu u kontakt sa sirovim jajima i hranom koja sadrži sirova jaja
- Bojanje
- skuhana jaja treba bojati dok su još topla, a ako se bojanje planira za kasnije, treba ih ohladiti hladnom vodom te pohraniti u hladnjak do ukrašavanja
- jaja se mogu bojati prirodnim ili umjetnim bojama
- prirodne boje su poželjnija varijanta budući da potječu iz pigmenata biljaka. Za tu se svrhu koriste različite namirnice, ovisno o željenoj boji, primjerice kurkuma za žutu, kora ljubičastog luka za tamnocrvenu, peršin za zelenu, crveni kupus za plavu ili kava za smeđu boju
- ako koristite umjetne boje pripazite da su označene kao prehrambene boje
- Ispuhivanje
- prilikom ispuhivanja sirovih jaja potreban je poseban oprez jer su ona potencijalan izvor Salmonella bakterija koje u organizam mogu biti unesene doticajem usta s ljuskom ili sadržajem jaja prilikom njihova ispuhivanja, jer se ove bakterije mogu naći i na ljusci i u samoj unutrašnjosti
- ne preporučuje se da manja djeca sudjeluju u ispuhivanju jaja jer sadržaj jaja nije termički obrađen pa predstavlja potencijalnu opasnost za njihovo zdravlje
- Posluživanje
- kuhana jaja i hranu koja sadrži jaja poslužite odmah nakon kuhanja
- nemojte ostavljati kuhana jaja ili jela s jajima izvan hladnjaka dulje od dva sata
- Pohrana
- ako ljuska nije oštećena upotrijebite ili pojedite tvrdo kuhana jaja u roku od tjedan dana nakon kuhanja
- ohladite ostatke kuhanih jela od jaja i iskoristite ih u naredna tri do četiri dana. Kada hladite veliku količinu vrućih ostataka obroka s jajima, podijelite ih u nekoliko plitkih posuda kako bi se dobro ohladila
I na kraju, ako planirate blagdane provesti u igri i zabavi s djecom igrajući popularnu igru „Lov na uskršnja jaja“ nikako poslije ne konzumirajte jaja koja su ležala na tlu, pogotovu ako su ljuske napukle, jer različiti mikroorganizmi mogu kontaminirati unutrašnjost jaja.
Dodatne savjete možete pronaći i u našem članku Savjeti za siguran Uskrs.
Izvor foto: Freepik