DRV Pretraživač dostupan na hrvatskom jeziku

Referentne prehrambene vrijednosti (eng. Dietary Reference Values, DRV) su znanstveno utemeljene vrijednosti koje stručnjacima služe kao smjernica za količinu hranjivih tvari potrebnih za održavanje zdravlja kod inače zdravih pojedinaca ili skupine ljudi. To je skup vrijednosti koji obuhvaća:

  • Prosječne potrebe (AR),
  • Referentni unos za populaciju (PRI),
  • Primjereni unos (AI),
  • Referentni raspon za unos makronutrijenata (RI),
  • Gornju granicu podnošljivog unosa (UL).

DRV vrijednosti odnose se na količinu hranjive tvari koju inače zdrav pojedinac (ili populacija) trebaju svakodnevno unositi za održavanje zdravlja (AR, PRI, AI i RI vrijednosti), dok UL vrijednost predstavlja najveći kronični dnevni unos hranjive tvari koji ne predstavlja rizik od štetnih učinaka na zdravlje ljudi.

DRV vrijednosti znanstveni su temelj za davanje prehrambenih preporuka, koriste se u procjeni i planiranju prehrane, prilikom postavljanja referentnih vrijednosti u označavanju hrane, a preduvjet su i za izdavanje prehrambenih smjernica.

EFSA je 2018. godine objavila interaktivni alat, DRV Pretraživač, pomoću kojega je izračunavanje DRV vrijednosti postalo brže i jednostavnije. Alat omogućuje pretraživanje DRV vrijednosti prema populaciji ili vrsti hranjive tvari. Objedinjuje vrijednosti za vodu, masti, ugljikohidrate i prehrambena vlakna, proteine, energiju, 14 vitamina i 13 mineralnih tvari objavljenih u ukupno 32 EFSA-ina znanstvena mišljenja. Korisnici tako mogu brzo doći do preciznih informacija koje su im potrebne.

Osim samih DRV vrijednosti, Pretraživač sadrži osnovne informacije o pojedinim hranjivim tvarima kao i o potrebama za specifične skupine, poput trudnica i dojilja.

Do nedavno DRV Pretraživač bio je dostupan na devet europskih jezika. Od sada je dostupan i na hrvatskom. Prijevod alata pokrenut je na inicijativu nacionalne EFSA kontakt točke (engl. EFSA Focal Point), a stručnu pomoć pružila je radna skupina koja se sastojala od stručnjaka iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (PBF) i Prehrambeno tehnološkog fakulteta u Osijeku (PTFOS).

DRV Pretraživaču možete pristupiti putem ove poveznice.

Izvor fotografije: freepik

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content