Chef Đukić i kvizaš Lokas otvorili kampanju Safe2Eat u Hrvatskoj

Na koji od kušanih sastojaka morate voditi računa je li naveden na deklaraciji ili se nalazi u serviranom jelu ako ste alergičar; koji od sastojaka se smatra novom hranom; u kojem se može nalaziti bakterija Listeria spp.; što je preporučeno napraviti s viškom servirane hrane…. neka su od pitanja provjere znanja o hrani postavljena na edukativnom kvizu kojim je označen i službeni početak kampanje „Safe2Eat“. Kampanja je to Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) koju na nacionalnoj razini već četvrtu godinu zaredom provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Poruke ovogodišnje kampanje otkrivali su u postavljenim pitanjima ponajprije predstavnici medija ali i partnera kampanje, kao sudionici edukativnog kviza koji je u svoj prepoznatljivom stilu razigrano vodio Joško Lokas. Popularnom je kvizaškom glasu u vrlo dinamičnom tandemu parirao poznati hrvatski chef – Tomica Đukić, inače glavni chef naše najbolje nogometne vrste. Za ovu je prigodu osmislio i zagonetno predstavio tri kreativna jela raznolikog nutritivnog sastava koji su sudionici ove interaktivne radionice na gastronomskoj lokaciji u Baranji, imali zadatak otkriti, intenzivno promišljajući – što je na tanjuru? Upravo to je lightmotive i ovogodišnjeg izdanja kampanje za podizanje svijesti o sigurnosti hrane kojom želimo osvijestiti potrošače da kritički promišljaju o onome što jedu te na temelju što veće informiranosti donose ispravne odluke pri svakodnevnom izboru o kupnji, pripremi i konzumaciji hrane.

Da je zadatak bio izazovan potvrdio je i chef Đukić koji je u svom meniju od tri slijeda „sakrio“ čak 61  sastojak! Otkrivajući točne odgovore, među kojima su i riba tolstolobik kao hrana osjetljiva na čuvanje, crna slavonska svinja kao lokalno uzgojena, kus kus kao hranjiva žitarica, goji bobice kao nova hrana, pistacio kao potencijalni alergen, povukao je paralelu biranih sastojaka s nekim od tema ovogodišnje kampanje te podijelio i neke male tajne velikih majstora kuhinje.

Svi su kvizaši pokazali zavidno znanje o hrani i pripremi hrane, a najboljom je proglašena ekipa duhovitog naziva Schweine karamele (u prijevodu se kriju dobro nam poznati čvarci) u sastavu Vesna Latinović – kapetan ekipe (Glas Slavonije), Marina Bešić Đukarić (Nova TV), Tanja Popović Filipović (Centar za edukaciju i informiranje potrošača), Ivica Korman (Agroglas) i Nikola Patković (Jutarnji list), koja je uz dodatna bonus pitanja, točno determinirala najviše sastojka. Ovo je tek prva od brojnih interaktivnih edukacija koje će uz slične aktivacije ciljanih skupina građana HAPIH-ov tim provoditi u narednim mjesecima tijekom kampanje Safe2Eat.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content