Bliže nam se najradosniji blagdani u godini, u vrijeme kojih se posebno veselimo obiteljskim okupljanjima za stolom, za koja vrijedne domaćice već danima prave popise. Jer, da biste bili što ekonomičniji u rješavanju kućanskih zaduženja ali i što racionalniji s obiteljskim budžetom te sveli bacanje hrane na najmanju moguću mjeru, najbolje je napraviti plan kupovine i pripreme hrane za božićni objed kao i za ostale blagdanske dane. To je siguran način da će se u potpunosti iskoristiti ostatci i tako smanjili neželjeno bacanje. Evo i nekoliko korisnih savjeta u slaganju ovog popisa:
- Prije odlaska u kupovinu očistite hladnjak i zamrzivač kako biste napravili mjesta za božićnu kupovinu. ❉❅❄
- Prilikom kupovine obratite pažnju na oznake na hrani (rok trajanja, popis i količinu sastojaka, podatke o alergenima, posebne uvjete čuvanja, upute za upotrebu, itd.).
- Provjerite je li hladnjak dovoljno hladan (između 0 – 5°C) nakon odlaganja božićnih namirnica.
- Izvadite meso iz zamrzivača i odmrznite ga u hladnjaku ili na hladnom mjestu – potrebno je 10-12 sati odmrzavanja po kg.
- Perite ruke prije i tijekom pripreme božićnih obroka. ❆❆
- Ne zaboravite da nije potrebno prati sirovu meso peradi i ostalo meso.
- Koristite različite posude, daske za rezanje i tanjure za sirovu i pripremljenu hranu ili ih temeljito operite između pripreme. ❉❅❄
- Provjerite je li meso dovoljno pečeno – termometrom za hranu provjerite doseže li meso 75°C u najdebljem dijelu. ❆
- Pri pripravljanju kolača, kreme koje sadrže jaja potrebno je dobro termički obraditi (min. 70˚C). ❆❅
- Ne ostavljajte kuhanu hranu i kolače na sobnoj temperaturi duže od dva sata.
- Ostatke pohranite u hladnjak u roku od dva sata, ne zaboravite ih konzumirati unutar dva dana ili ih stavite u zamrzivač i temeljito podgrijte samo jednom. ❆❅❆
- Provjerite sigurnosne informacije na web stranici HAPIH-a prije pripreme blagdanskih objeda
