Ažuriran EFSA-in Znanstveni vodič za podnošenje zahtjeva o prehrambenim enzimima

U Europskoj uniji procjenu rizika prehrambenih enzima koji se koriste u proizvodnji hrane provodi Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), koja je na zahtjev Europske komisije objavila nadopunjenu verziju znanstvenog vodiča za podnošenje zahtjeva o prehrambenih enzimima. Dopunjena publikacija služi kao pomoć prilikom pripreme i prezentacije zahtjeva za procjenu sigurnosti prehrambenih enzima u skladu s Uredbom (EZ) br. 1332/2008. Namijenjena je podnositeljima zahtjeva te uključuje nove kriterije za karakterizaciju mikroorganizama korištenih u proizvodnji prehrambenih enzima, ažuriranu metodologiju za procjenu izloženosti kao i uvjete u kojima toksikološka testiranja nisu potrebna.

Do siječnja 2009. godine prehrambeni enzimi koji su se koristili kao pomoćna tehnološka sredstva u proizvodnji hrane nisu bili regulirani zakonom. Nakon stupanja na snagu Uredbe (EZ) br. 1332/2008 kriteriji za procjenu sigurnosti primijenjeni su na sve enzime koji se dodaju u hranu tijekom tehnološkog procesa.

Samo se prehrambeni enzimi koji su uključeni na popis odobrenih enzima mogu stavljati na tržište i upotrebljavati u hrani, a oni su autorizirani samo ako:

  • ne ugrožavaju zdravlje potrošača u količini predložene uporabe,
  • je njihova uporaba tehnološki opravdana,
  • je njihova uporaba ne dovodi u zabludu potrošača.

Prilikom pripreme, svaki zahtjev za procjenu sigurnosti enzima treba sadržavati podatke o podrijetlu, načinu proizvodnje i karakteristikama enzima, dok se za enzime mikrobiološkog podrijetla trebaju priložiti i rezultati toksikološke procjene kao i procjena izloženosti.

Znanstveni vodič možete u cijelosti pročitati na mrežnim stranicama EFSA-e:
Scientific Guidance for the submission of dossiers on Food Enzymes

Izvor fotografije: Unsplash

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content