Afrička svinjska kuga – odgovori na najčešća pitanja

Pojava afričke svinjske kuge (ASK) u Hrvatskoj pobudila je veliki interes kako uzgajivača tako i javnosti o ovoj zaraznoj, za domaće i divlje svinje vrlo opasnoj bolesti.

Kako bi na jednom mjestu bila obuhvaćena najčešća pitanja o ovoj bolesti, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) napravila je letak na kojem se mogu naći detaljni odgovori na pitanja poput: kakva je ovo bolest, mogu li od nje oboljeti i ljudi, koje se mjere biosigurnosti moraju provoditi, zašto se moraju usmrćivati zdrave svinje i sl. Letkom je obuhvaćeno 20 pitanja kako bi proizvođači i šira javnost mogli dobiti jasne odgovore na aktualnosti koje ih najviše zanimaju.

Mnoge nedoumice u svezi ove bolesti svinjogojci mogu riješiti ako se priključe edukacijama koje ovih dana na području visokog rizika za ASK provode stručnjaci Centra za stočarstvo i Centra za sigurnost hrane HAPIH-a u suradnji s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, a na kojima će sudionici dobiti i ovaj praktični letak.

Također, HAPIH će letak distribuirati i na drugim područjima Hrvatske, prema potrebi i iskazanom interesu. Stoga pozivamo sve načelnike koji žele organizirati edukaciju u svojoj općini odnosno distribuirati letak lokalnim proizvođačima, kao i uzgajivače koji imaju dodatnih pitanja, da nas kontaktiraju na e-mail adresu ask@hapih.hr i stručnjaci HAPIH-a će im odgovoriti u najkraćem roku.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content