Afrička svinjska kuga: rizik od prijenosa virusa putem hrane za životinje, stelje i transportnih vozila

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je znanstveno mišljenje o afričkoj svinjskoj kugi (ASK) u kojem procjenjuje rizik od različitih puteva unosa virusa u područja EU koja nisu zahvaćena ovom bolesti. 

Putevi prijenosa virusa koji se procjenjuju u ovom mišljenju su hrana za životinje, materijali za stelje i prazna vozila za prijevoz svinja koja se vraćaju iz područja zahvaćenih ASK-om.

Zaključak znanstvenog mišljenja je kako je potencijal prijenosa virusa ovim putevima niži u odnosu na druge puteve prijenosa, kao što su, primjerice, selidba živih domaćih svinja ili kontakt divljih i domaćih svinja, no rizik od njih se ne može u potpunosti isključiti.

Koristeći podatke koji su prikupljeni metodologijom sustavnog i dokumentiranog postupka prikupljanja stručnog znanja (eng. Expert Knowledge Elicitation), temeljenoj na literaturnim dokazima i javnim konzultacijama, razvijen je model za rangiranje rizika od različitih puteva prijenosa virusa.

Ocijenjeno je sedamnaest proizvoda i medija te rangirano prema njihovoj relativnoj vjerojatnosti od mogućnosti zaraze virusom u područjima zahvaćenim ASK-om te mogućnosti prijenosa virusa na svinje u područjima nezahvaćenim ASK-om. Krmne smjese (premiks, pelet), dodaci hrani za životinje i kontaminirana vozila su bili najviše rangirani.

Kako bi se smanjio rizik od unošenja virusa na farme svinja preko hrane za životinje, stelje i transportnih vozila, preporučuje se strogo poštivanje propisanih postupaka dekontaminacije i skladištenja za sve proizvode koji su premiještani s područja zahvaćenih ASK-om na područja koja nisu zahvaćena.

Znanstveno mišljenje možete u cijelosti pročitati na mrežnim stranicama EFSA-e:
Scientific opinion on the ability of different matrices to transmit African swine fever virus 

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content